Hlavní obsah

Pirátská náměstkyně pražského primátora zaměstnala jako poradce partnera. Podařilo se mu výběrové řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátská náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková zaměstnala ve svém poradním týmu partnera, zastupitele Prahy 10 a taktéž člena Pirátů Petra Beneše. Ačkoliv by to na někoho mohlo působit jako trafika, podle Komrskové to tak není, Beneš totiž vyhrál výběrové řízení.

Foto: Archiv Jana Hrbáčka

Pirátská náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková se svým partnerem a zároveň poradcem Petrem Benešem

Článek

To, že je Beneš zaměstnán jako člen poradního týmu náměstkyně, je možné vyčíst na magistrátním webu, ale také na pirátském profilu Komrskové. A na věc upozornil v pondělí také Deník N.

„Na úřední desce magistrátu a na pirátském fóru byl standardně zveřejněn inzerát na pozici v mém sekretariátu. Přihlásit se do něj mohl kdokoliv a já osobně jsem inzerát rovněž šířila na sociálních sítích,“ popsala postup výběrového řízení pro Novinky v úterý Komrsková.

Přiblížila, že celkem obdrželi životopis od více než deseti uchazečů a výběrová komise rozhodla o přizvání čtyř z nich na pohovor. „Já jsem se těchto pohovorů účastnila s výjimkou pohovoru Petra Beneše, kterého jsem nehodnotila,“ hájí postup náměstkyně.

Jdeme dělat, co je správné. Piráti zahájili kampaň

Domácí

Ačkoli to tedy může vypadat jako trafika, pražská radní v tom problém nevidí. Naopak argumentuje, že ve výběrovém řízení se posuzovala především odbornost pro danou pozici.

„Pan Beneš podle hodnoticí komise svou odbornost prokázal vzhledem ke své mnohaleté manažerské zkušenosti ve firmě věnující se odpadovému hospodářství. Společně s další uchazečkou byl přijat na pozici poradce a 1. dubna nastoupil,“ potvrdila.

Prokop z ANO: Co je doma, to se počítá

Beneš je tedy zaměstnancem úřadu ve speciální sekci nazvané zvláštní organizační sekce magistrátu, kam se řadí poradci radních a náměstků.

„Všichni spadají do 11. platové třídy, kde se základní plat vypočítává podle doložené praxe. Všichni poradci mají smlouvu na dobu určitou, kterou ohraničuje čtyřleté volební období. Pracovní poměr rovněž okamžitě zaniká momentem odvolání člena rady, v jehož sekretariátu dotčený poradce působí,“ sdělila na dotaz Komrsková.

Nejnižší možná částka je tedy 25 280 korun při praxi do jednoho roku. Při praxi delší než 32 let se zaměstnanec v dané platové třídě může dostat na 37 170 korun.

Komrsková se asi řídí heslem: „Co je doma, to se počítá, pánové.“
Ondřej Prokop, zastupitel ANO

Novinky se s dotazem na poradce radní obrátily i na oddělení médií na magistrátu. Komrsková, která v současné koalici zastává pozici náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí a klima, má podle mluvčího Tadeáše Provazníka čtyři místa pro poradce. „Z toho dvě jsou obsazená. Počet míst je shodný u všech náměstků, u radních je počet nižší,“ upřesnil Provazník.

Foto: Novinky

Jana Komrsková

Výsledek výběrového řízení pro Novinky zkritizoval pražský zastupitel nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Ondřej Prokop. „Docela by mě zajímalo, jak to výběrové řízení probíhalo a podle čeho se zájemci posuzovali. Paní Komrsková se asi řídí heslem: Co je doma, to se počítá, pánové,“ napsal.

Piráti na magistrátu tvoří koalici spolu s ODS, TOP 09, lidovci a hnutím STAN. V opozici je právě ANO, ale také Praha sobě a SPD.

Aby mělo Spolu v Praze primátora a většinu v radě? To si nedovedu představit, říká Pirátka Komrsková

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám