Hlavní obsah

Pirátka nabídla 50 korun za každý komentář k příspěvku o translidech. Přišlo ji to na 95 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Trans lidé, jste krásní. Krásní duší, krásní navenek. Opakujte si to každý den,” napsala na sociální síť pirátská europoslankyně Markéta Gregorová v reakci na víkendové vyjádření prezidenta Miloše Zemana útočící na transsexuály. Dodala, že za každý komentář přispěje 50 korun organizacím, které pomáhají LGBT+ osobám. Nakonec poslala celkem 95 tisíc korun.

Foto: Taneček David, ČTK

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Článek

„Rozhodla jsem se po vzoru jiných lidí na internetu poslat 50 Kč za každého člověka, který tento status okomentuje. Peníze poputují vybraným organizacím, které LGBT+ osobám pomáhají procházet těžkostmi. Ať je chcete také podpořit, nebo chcete šířit nenávist, vězte, že přispějete na pomoc jiným lidským bytostem,” napsala na svůj facebookový profil Gregorová.

Během jednoho dne se sešlo pod příspěvkem necelých 1900 komentářů, část z nich byla kritická.

„Pod podobnými příspěvky se většinou objevuje mnoho nenávisti, stejně tak ji svými výroky do společnosti přináší pan prezident. Proti nenávisti jsem chtěla bojovat, a tak každý, kdo napsal nenávistný komentář, přispěl na dobrou věc,” řekla Novinkám.

„Ve výsledku to tedy znamená 95 000 korun,” doplnila. Peníze poslala organizacím Trans*parent, S barvou ven a In IUSTITIA.

Zeman: Transgender lidé jsou mi odporní 

Gregorová tím reagovala na nedělní slova prezidenta Zemana, který se v neděli na CNN Prima News do transgender lidí pustil.

Transgender pirátka: Lidé mi píšou, že by mě měli napíchnout na kůl

Domácí

„Dovedu pochopit homosexuály, lesbičky. Koho ale vůbec nechápu, tak jsou transgender lidé. Jestliže si necháte přeoperovat pohlaví, tak se dopouštíte trestného činu sebepoškozování. Tito lidé jsou mně opravdu bytostně odporní,” prohlásil prezident.

„Nemyslím si, že má smysl prezidentovy výroky již komentovat. Smysl má vytvářet jiný narativ, než který přináší on,” reagovala pro Novinky Gregorová.

Transgender lidé jsou mi bytostně odporní, řekl Zeman

Domácí

Podle ní je pak téma transgender pro společnost nové. „Lidé se uchylují k obavám, jak ti lidé fungují. Přitom jsou stejní, jako my normální. Základem je proto osvěta,” doplnila.

Provokativní nápis

Pirátská europoslankyně pak na sebe v minulosti upoutala pozornost na pochodu proti domácímu a sexuálnímu násilí. Na něj přišla s nápisem: „Chceš prcat?”

„Přinesli jsme si i provokativní transparenty, protože demonstrace bez provokace mi přijde kontraproduktivní. Ne prostě znamená ne,” uvedla k tomu.

Zemanových urážek transgender lidí si všimli v zahraničí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám