Hlavní obsah

Zemanových urážek transgender lidí si všimli v zahraničí

Praha

Víkendová slova Miloše Zemana na adresu transgender lidí hojně zaujala zahraniční média. Český prezident v nedělní Partii televize CNN Prima News řekl, že mu jsou trans lidé „bytostně odporní”. Zároveň nesprávně uvedl, že je změna pohlaví brána jako trestný čin sebepoškozování.

Foto: CNN Prima News

Miloš Zeman

Článek

Agentura Bloomberg dává Zemanovu nejnovější urážku do kontextu s atmosférou ve východních státech Evropské unie, kde „žíravá nálada vůči sexuálním menšinám narůstá”.

„Zeman, jehož role je především ceremoniální a nemá exekutivní pravomoci, kritizoval aktivity feministek, hnutí Me Too a události Pride v rámci snahy bránit maďarského premiéra Viktora Orbána v jeho konfliktu s EU ohledně práv skupiny LGBTQ,” píše dále Bloomberg.

Nizozemský politolog a světově uznávaný expert na populismus Cas Mudde poté článek sdílel na Twitteru se slovy: „Zeman byl sociální demokrat, který se stočil ke krajní pravici a má dlouhou historii alkoholismu, bigotnosti a posluhování Putinovi. Naštěstí nemá v rukou tolik moci. Naneštěstí tyto výroky velká část Čechů buď podpoří, nebo jim je to jedno.”

Politik mimo mainstream

Americká televizní stanice CNN zase na svém webu podotkla, že Zemanovy výroky přichází v době, kdy si řada měst po celém světě připomíná výročí Steonewallských nepokojů z roku 1969, kdy se členové sexuálních menšin vydali do ulic bojovat za ukončení diskriminace a zrušení homofobních zákonů.

Transgender lidé jsou mi bytostně odporní, řekl Zeman

Domácí

Myšlenky české hlavy státu doputovaly i do Austrálie, kde o jeho nedělním vystoupení informovala tamní stanice SBS.

Zemana čtenářům popisuje jako muže, který „často zastává názory mimo hlavní proud”.

Za Zemanův výrok odsuzující transgender osoby pak SBS dodává reakci nezávislého experta OSN Vicotra Madriagala-Borloze, který maďarský zákon označil za ostudu. A uvedl, že legislativa podněcuje stigma ohledně sexuální orientace a genderové identity.

Španělský internetový web Nius Dario zase zaujal Zemanův nápad uspořádat v Praze velkou demonstraci heterosexuálů.

Orbán zákazem zobrazování homosexuality brnká na nervy Evropské unie

Zahraniční

Zeman pronesl větu o transgender lidech v odpovědi moderátorky CNN Prima News na dotaz, jak se dívá na nově schválený maďarský zákon zakazující ukazovat dětem materiály zobrazující homosexualitu a změnu pohlaví; a to jak ve školách, tak v médiích.

Listina základních práv EU diskriminaci na základě pohlaví a sexuální orientace zakazuje.

Zákaz Shakespeara či Přátel. Jak Maďarsko chrání děti před homosexualitou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám