Hlavní obsah

Piráti se chytili do pasti kumulace funkcí

Piráti se po volbách, ve kterých získali jen čtyři poslanecké mandáty, nečekaně chytili do vlastní pasti. Zatímco text jejich kodexu zakazuje souběh členství ve vládě s funkcí poslance, jeho striktní uplatnění by je připravilo o jeden ze současných čtyř mandátů.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jakub Michálek, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík (všichni Piráti)

Článek

Nicméně podle adepta na ministra pro legislativu Jakuba Michálka kumulace možná je.

„Kodex zastupitele nikdy nebyl vykládán tak, že by zakazoval do prosazení klouzavého mandátu zvoleným politikům zastávat funkci ministra. Neslibovali jsme, že naši lidi rezignují na mandát od voličů,“ ohradil se Michálek v diskusi rozhodčí komise Pirátů.

Její předseda Viktor Derka, který působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a na univerzitě v německém Bayreuthu, však zastává jiný názor.

„Znění kodexu je jednoznačné, tedy že souběh vylučuje, protože se tam mluví o obou funkcích odděleně, a že může být vykonávána jen jedna,“ řekl Právu Derka.

Gazdík: Bartoš byl podprůměrný. Piráti vystrašili lidi

Domácí

Pirátští odborníci se přou, zda je pirátský kodex nadřazen koaliční smlouvě se STAN.

Ve smlouvě stojí, že „kandidát bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu a zařídí si své ostatní aktivity tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času; z funkcí zastupitelů na obci či kraji je přijatelný souběh s nejvýše jednou neuvolněnou funkcí“.

Pirátský kodex však praví: „V případě zvolení za Piráty se zavazuji současně vykonávat jen jednu uvolněnou volenou veřejnou funkci (poslanec, senátor, člen vlády, prezident, uvolněný zastupitel apod.) a vyhradit si na výkon veřejné funkce potřebný čas.“

Žádný kodex jsme nepodepisovali

Podle Derky je kodex závazný pro každého Piráta, Michálek však uvedl, že kandidáti podepisovali pouze koaliční smlouvu, nikoli kodex.

„Kodex předpokládá, že souhlas s ním má být potvrzen podpisem. Protože si nikdo nemyslel, že by vedle koaliční smlouvy měl v daných volbách platit i kodex, tak se podepisoval jen souhlas s koaliční smlouvou,“ uvedl.

Předsednictvo Pirátů pověřilo Bartoše podepsáním koaliční smlouvy

Domácí

Připomněl také znění povolební strategie Pirátů, podle níž až v případě platnosti klouzavého mandátu se preferuje u členů vlády vzdání se postu poslance. Klouzavý mandát znamená, že po ukončení vládního angažmá se dotyčný vrátí do Sněmovny.

Sporný je i výklad „uvolněné“ funkce. Obecně se za ni považuje ta, která je placená, což poslanecká není ve chvíli, kdy se poslanec stane ministrem. Člen vlády-poslanec pobírá jen jeden plat, ministerský.

O vládě rychleji

Středem pozornosti je situace kolem šéfa strany Ivana Bartoše, za něhož je jako první náhradník ve Sněmovně Jana Oubrechtová, jako druhý Milan Šťovíček (oba STAN).

Až třetí v pořadí je kandidátka Pirátů. A přestože šéf STAN Vít Rakušan sliboval, že Starostové by mandát přenechali Pirátům, Oubrechtová si postavila hlavu.

„Přepustit mandát by byl podvod na voličích,“ řekla v úterý Právu.

Bartoš si za analýzou stojí: Starostové smlouvu porušili

Domácí

Takže pokud by Bartoš zůstal věrný dlouhodobému pirátskému postoji a odešel ze Sněmovny, zůstali by Piráti jen se třemi poslaneckými mandáty, zatímco hnutí STAN by jich mělo 34.

Piráti zatím na svém fóru o kumulaci funkcí živě diskutují. Do debaty se vložil i pražský primátor Zdeněk Hřib.

Podle něj Pirátům obecně vadí při kumulaci funkcí tři věci – souběh platů, střet zájmů v případě dvou funkcí na různých úrovních (třeba v obci a na kraji) a to, že se nelze věnovat jedné funkci naplno.

Piráti házejí na STAN svoje chyby, je nám to líto, říká Gazdík

Domácí

„Je to jen o osobní oběti jejich času a jejich životních partnerů či rodin,“ napsal. Jenže pro řadu Pirátů se obě funkce stíhat nedají. Boj proti kumulaci funkcí je pro ně vlajkovou lodí, přičemž špičky strany by měly jít příkladem.

„Vidíš, a já si myslel, že nám nejde ani tak o to, aby nebral dva platy, ale hlavně o to, aby nevykonával dvě plnoúvazkové funkce, protože pak minimálně jedna z nich utrpí tím, že ji nebude vykonávat dostatečně plnohodnotně, kvalitně a zodpovědně,“ odpověděl Hřibovi místopředseda strany Martin Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám