Hlavní obsah

Piráti představili eDoklady, fungovat mají od ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Pirátů v úterý na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny představili, jak by měly fungovat eDoklady. Znamená to, že se lidé budou moct místo plastové kartičky prokazovat aplikací v telefonu. Výhodou má být například to, že si lidé budou moct vybrat, které údaje chtějí při kontrole sdělit, také to má být bezpečnější. Projekt se má spustit začátkem příštího roku, eDoklady ale zatím nebude možné předložit v zahraničí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

„EDoklady jsou velmi slibný projekt, spouštět se bude někdy v lednu 2024,“ uvedl na tiskové konferenci šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Podle ministra pro místní rozvoj a digitalizaci a předsedy Pirátů Ivana Bartoše budou eDoklady fungovat jako „běžná mobilní appka“. „Stáhnete, zaregistrujete se, používáte,“ popsal stručně.

Výhodou proti klasické občance má být možnost vybrat si, které údaje lidé chtějí při kontrole sdělit. „Například při prokazování věku v restauraci nikdo nemusí znát vaše bydliště či datum narození, stačí prostě potvrzení plnoletosti,“ vysvětlil Bartoš.

Místo kartičky aplikace. Lidé se budou moci prokazovat digitálním dokladem

Domácí

Dalším plusem má být i větší bezpečnost. „Do appky se půjde přihlásit pomocí biometrie (otiskem prstu nebo obličejem) a pro jistotu si bude možné nastavit i PIN. Při ztrátě nebo odcizení telefonu navíc půjde snadno deaktivovat. V bezpečnosti to tak proti klasické občance jasně vede,“ zdůraznil ministr pro digitalizaci.

Zároveň zástupci Pirátů zdůraznili, že klasické kartičky se nezruší. Použití aplikace má být jen alternativou.

V zahraničí stále kartička

Kartičky občanských průkazů by stát zatím ani zrušit nemohl. Budou totiž důležité při cestování do zahraničí. Tam se zmíněná aplikace zatím přijímat nebude.

V Evropské unii se má zavádět eWallet, která by měla být platná ve všech členských zemích. Platit by měla ale až „během několika let“. „Naší současnou verzi připravujeme tak, aby následný přechod na tu evropskou proběhl co nejplynuleji,“ zdůraznil Bartoš.

EDoklady mají začít přijímat od začátku ledna některé ústřední správní úřady, například Český telekomunikační úřad. Policie má následovat.

„Mimo stát už o využívání této služby projevily zájem i subjekty ze soukromého sektoru,“ tvrdí Bartoš.

EDoklady by měli poslanci řešit v prvním čtení tento týden na řádné schůzi Sněmovny.

Digitální občanku chceme mít na přelomu roku, řekl Bartoš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám