Hlavní obsah

Místo kartičky aplikace. Lidé se budou moci prokazovat digitálním dokladem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé zřejmě získají možnost prokazovat se podle svého uvážení digitálně místo fyzickými doklady. Návrh schválila vláda, oznámil ve středu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Pitáti).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Přijali jsme návrh novely zákona na digitální službu. Lidem umožní používat v budoucnu e-doklady. Každý občan bude mít možnost využít i digitální verzi občanského průkazu k prokázání své totožnosti na úřadech,“ představil na tiskové konferenci ve Strakově akademii chystanou změnu Bartoš.

Jako příklad ministr uvedl, že se tak lidé budou legitimizovat na poště či policistům. „Používání bude dobrovolné, občané se budou moci svobodně rozhodnout, jakou kartičku chtějí používat,“ zdůraznil dále.

„Prokazování údajů bude probíhat v aplikaci, kterou budou lidé mít v mobilu. Bude tedy stačit mít u sebe telefon,“ doplnil.

Změna by mohla platit od ledna 2024. Zákon míří do Sněmovny, následně ho na stůl dostanou senátoři a prezident.

Anketa

Plánujete používat digitální e-doklady místo těch fyzických?
Určitě ano.
75,2 %
Vyzkouším to, ale raději budu s sebou dál nosit i fyzické doklady.
8,2 %
Určitě ne.
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 416 čtenářů.

Rodné číslo bude dál v průkazu

Do občanských průkazů se bude i nadále zapisovat rodné číslo. Počítá s tím návrh ministerstva vnitra, který taktéž vláda ve středu schválila.

Ministerstvo pro místní rozvoj uvažovalo, že by rodná čísla z občanských průkazů zmizela a nahradily by je identifikátory, z nichž by nebylo možné vyčíst osobní údaje. Průzkumy ale ukázaly, že většině lidí rodná čísla nevadí, náklady na změnu by navíc byly velmi vysoké.

Česko zaspalo dobu, Estonci si on-line vyřídí už skoro všechno, říká velvyslanec

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám