Hlavní obsah

Piráti se na poslední chvíli rozmysleli. Do koalice v Brně nejdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piráti vypověděli účast v brněnské koalici, jež ve středu měla podepsat koaliční smlouvu. Důvodem je zásah policie na magistrátu a v městských firmách. Uvedla to ve středu Česká televize. Lídr Pirátů Marek Lahoda to již oznámil primátorce Markétě Vaňkové (ODS).

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Marek Lahoda (Piráti) míří s kolegy na jednání s primátorkou Brna Markétou Vaňkovou (ODS)

Článek

V Brně se na koalici po volbách dohodlo sedm stran, a to ODS s TOP 09, ANO, KDU-ČSL se STAN, Piráti a ČSSD.

„Ve světle těch kauz se pod to (koaliční dohodu; pozn. red.) nedokážeme podepsat,“ uvedl Lahoda, podle něhož mají ostatní strany „korupční škraloupy“. Podle Lahody je třeba nastavit přísná protikorupční pravidla, k čemuž však podle něj nebyla v rodící se koalici ochota.

„Je potřeba, aby se od toho strany distancovaly a aby to řešily,“ dodal s tím, že nelze kauzy svádět na pochybení jednotlivce.

„Nastavení koalice minimalizovalo Pirátům vhled a pravomoce v resortech a institucích, kterými by mohli účinně koalici hlídat a systémově zamezit případnému klientelismu či nekalému jednání,“ uvedli Piráti, kteří by rádi obsadili vedení kontrolního výboru magistrátu.

Koalici to neohrozí

Primátorka Vaňková, která by měla zůstat v čele radnice, odůvodnila vznik široké koalice tím, že čeká těžké období s ohledem na energetickou a ekonomickou krizi, válku a covidovou pandemii. Zbývající strany plánované velké koalice stále mají v zastupitelstvu většinu. S Piráty by to bylo 46 z 55 křesel, bez nich budou disponovat 42 zastupiteli.

V minulém volebním období vládla v Brně koalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Pirátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám