Hlavní obsah

Piráti jako lídry nasadí známé poslance

Právo, Jiří Mach

Krajské volby lídrů pirátských kandidátek většinou potvrdily kandidatury zkušených politiků z vrcholných pozic. Jen ojediněle se současní poslanci nedostali na pozici lídra. A zamíchat pořadím může ještě schválení předvolební koalice se STAN. Starostové mají mít podle dohody čtyři lídry ze 14.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda strany Ivan Bartoš a místopředsedkyně Olga Richterová

Článek

STAN ve čtvrtek schválil koaliční program s Piráty. Celostátní fórum Pirátů má zase spolupráci posvětit v sobotu, řadoví členové budou o koalici se STAN hlasovat do 22. hodiny do pondělí 11. ledna.

V Ústeckém kraji v primárkách na lídra kandidátky neuspěl poslanec František Navrkal. V internetovém hlasování členů organizace jej porazil zastupitel Ústí nad Labem Lukáš Blažej.

Jenže právě Ústecký kraj si jako svou baštu vybral celostátní lídr pirátů Ivan Bartoš. Podle stanov si celostátní lídr může vybírat z regionů, kde získal nominaci, a pak zde může automaticky stanout v čele kandidátky.

Potřebuji do práce, tak už hlasujte, naléhal na poslance Babiš. Už v ní jste, opáčili

Domácí

Blažej tedy bude dvojka. Podle předběžné koaliční smlouvy se STAN pak má náležet třetí pozice Starostům, takže Navrkal může kandidovat až ze čtvrté pozice, pokud se bude vůbec o nižší pozice ucházet. Páté místo pak opět může náležet STAN a nadále se kandidáti jednotlivých stran v pořadí střídají.

Ve Středočeském kraji by měl jedničku společné kandidátky obsadit celostátní lídr STAN, tedy jejich předseda Vít Rakušan. Pirátské primárky vyhrála Klára Kocmanová, asistentka nové pirátské senátorky Adély Šípové. Současný poslanec František Kopřiva se může ucházet až o třetí pozici. Starostové zde mají mít z deseti míst na čele kandidátky čtyři místa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti)

Pozice lídra byla STAN přislíbena rovněž v Olomouckém kraji, čímž by se odsunul na druhou pozici vítěz pirátských primárek a místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Za ním by mohli kandidovat další tři Piráti, pak už se střídají Starostové s piráty pravidelně.

Tisková konference po jednání vlády o koronavirových opatřeních

Koronavirus

Také v Plzeňském kraji by jednička měla patřit Starostům. Dvojkou by byl vítěz pirátských primárek Daniel Kůs, který porazil poslance Lukáše Bartoně. Ten se může ještě ucházet o třetí a čtvrté místo. Další pozice náleží STAN a dále se místa dělí na střídačku.

Čtvrtý lídr STAN by vedl kampaň v Libereckém kraji a dvojkou by zde byl současný pirátský poslanec Tomáš Martínek. Další pozice se zde dělí rovným dílem.

Nejsilnější zastoupení by měli piráti na pražské kandidátce. Povede ji první místopředsedkyně Olga Richterová a na druhou pozici kandiduje zatím jen šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Michálek

Z prvních 15 pozic by náležela STAN jen tři místa, a to trojka, sedmička a jedenáctka. O další místa se ucházejí i ostatní pražští poslanci: Dana Balcarová, Jan Lipavský a Ondřej Profant. Všichni však mají v Praze velkou šanci uspět.

Složitější obhajobu mandátu bude mít vysočinský poslanec Jan Pošvář. V primárkách jej porazil Milan Daďourek a v rámci dohody se STAN se může ucházet o trojku, pětku a další liché pozice.

Zeman vyhlášením voleb dopálil opozici. Poznamená to kampaň

Volby

Ostatní známé tváře ze Sněmovny mají čelné pozice jisté. V Jihomoravském kraji povede kandidátku místopředseda strany Radek Holomčík a minimálně třetí pozici má už jistou poslanec Tomáš Vymazal. Z prvních deseti pozic by STAN náležely tři.

Poslanec Mikuláš Ferjenčík obhájil čelné místo pardubické kandidátky, v Moravskoslezském kraji si zvolili do čela prvního místopředsedu poslaneckého klubu Lukáše Černohorského. Další místopředseda klubu Lukáš Kolářík povede jihočeskou kampaň, jeho kolega z vedení klubu Martin Jiránek zvítězil v primárkách v Královéhradeckém kraji a poslanec Petr Třešňák bude obhajovat pozici jako lídr Karlovarského kraje.

Právě o Třešňákovi a Jiránkovi hovořil Bartoš jako o možných budoucích ministrech. Třešňák je místopředsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví, Jiránek místopředsedou hospodářského výboru. Svou poslaneckou funkci bude z prvního místa obhajovat ještě František Elfmark, a to ze Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám