Hlavní obsah

Pětileté holčičce zachránil život speciální přístroj. Transportoval srdce ze Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

IKEM už od podzimu roku 2019 používá k transplantacím speciální přístroj na bázi metody takzvaného bijícího srdce. Ten prodlužuje dobu transportu orgánu až na osm hodin. Poprvé tak mohlo dojít k mezistátnímu převozu srdce pro pětiletou holčičku z Česka. Původní metoda totiž představuje určitá rizika a čas nesměl překročit čtyři hodiny. Přístroj za 7,5 milionu korun funguje pro srdce jako mimotělní oběh.

Pětileté holčičce zachránil život speciální přístroj. Transportoval srdce ze SlovenskaVideo: Novinky

 
Článek

Díky metodě bijícího srdce mohou lékaři realizovat vzdálenější transporty a zároveň tak rozšířit počet dostupných štěpů pro nemocné pacienty. Při studené ischemii se srdce zchladí a zastaví a jeho převoz probíhá na ledové tříšti.

Jenže v tomto případě, kdy je dárce v jiném státě, lékaři závodí s časem. Po překročení čtyř hodin stoupá riziko selhání až o 50 %.

Beátka trpí vzácnou metabolickou poruchou. Život jí zlepšila transplantace jater

Žena

Nová metoda bijícího srdce ho uchovává za fyziologických podmínek.

„Srdce je okysličováno a prokrvováno jako v těle člověka. Díky tomu se zvýšil i časový interval, kdy může být srdce napojeno až deset hodin,“ vysvětluje profesor Ivan Netuka, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.

Transport bijícího srdce poprvé mezistátně

Přístroj je miniaturizovaným mimotělním oběhem, ve kterém cirkuluje okysličená krev. Ta je okysličována pomocí oxygenerátoru, a srdce tak může zásobovat.

„Srdce je bijící, nicméně nemusí pracovat proti odporu a my můžeme posuzovat jeho funkci,“ uvádí Netuka. Zároveň ale upozorňuje, že nechce původní transport nahradit u všech případů.

V osmi letech podstoupil transplantaci ledviny. Díky ní se Matouš cítí svobodnější

Děti

Vedle převozu ze vzdálenějších míst má přístroj využití i pro posouzení kvality štěpu od okrajových dárců. Jedná se o dárce, kteří prodělali negativní epizodu v důsledku mozkové smrti.

„U některých dárců není jasné, zda je štěp vhodný. My ho vyjmeme, posoudíme, provedeme jeho rekondici a následně ho můžeme transplantovat,“ dodává profesor.

Foto: IKEM

Transport bijícího srdce poprvé mezistátně

Na konci loňského roku byla v Motole transplantována pětiletá holčička, které srdce poskytla dárkyně ze Slovenska.

Původní metodou studené ischemie by ale srdce pozemní cestou v sanitce pravděpodobně selhalo. Nový přístroj umožnil srdce přepravit letecky a dívka podstoupila úspěšnou transplantaci.

„Díky tomuto přístroji se podařilo transplantovat srdce už sedmi lidem. Zachraňuje životy a doufám, že bude sloužit dál,“ říká Vendula Pizingerová, prezidentka Nadačního fondu Kapka naděje.

Fond už osmnáct let spolupracuje s firmou Shell, která poskytla finanční prostředky k nákupu přístroje.

Foto: IKEM

Transport bijícího srdce poprvé mezistátně

Reklama

Výběr článků

Načítám