Hlavní obsah

V osmi letech podstoupil transplantaci ledviny. Díky ní se Matouš cítí svobodnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Málokteré dítě si umí představit, že nemůže běhat za míčem nebo vypít v létě tolik limonády, kolik chce. Dnes jedenáctiletý Matouš na tu dobu nerad vzpomíná. Už v jednom roce života mu lékaři zjistili zvýšené jaterní testy a nález parenchymové léze ledvin. Skončil na dialýze, ale naštěstí se brzy našel dárce. Od té doby se chlapci rapidně zvýšila kvalita života.

V osmi letech podstoupil transplantaci ledviny. Díky ní se Matouš cítí svobodnějšíVideo: Novinky

 
Článek

Nález dědičného onemocnění s názvem infantilní nefronoftíza, které postihuje jak játra, tak i ledviny, změnil rodině život.

„Nejvíc mi vadila dieta a to, že jsem nemohl pořádně pít třeba v létě, to byl pro mě problém,“ svěřil Matouš Novinkám s tím, že s kamarády nemohl ani pořádně sportovat, protože by při případném poranění břicha hrozil průšvih.

Po operaci páteře patnáctiletá Jaruška ochrnula, speciální přístroj jí pomůže rozhýbat tělo

Děti

Sám si pamatuje na dobu, kdy lékaři z pražského Motola volali, že pro něj mají vhodnou ledvinu.

„Nejdřív jsem plakal, ale pak jsem měl radost,“ přiznává s odstupem času a to potvrzuje i jeho maminka. Té se ale ulevilo až ve chvíli, kdy od lékařů slyšela, že vše dobře dopadlo.

Foto: archiv rodiny

Kvůli onemocnění ledvin musel držet Matouš přísnou dietu.

„Cítím se teď svobodnější, ulevilo se mi, že už nebudu muset být na dialýze,“ říká mladý chlapec s úsměvem.

Nejdřív pacientem, potom lékařem

Podobný osud má i dnes třiačtyřicetiletý Rastislav. Pochází z Košic, kde ho od 6 let sledovali a léčili dětští nefrologové. Vzhledem k tomu, že pražská Fakultní nemocnice Motol měla v té době zkušenost se 16 transplantacemi ledvin u dětí s výbornými výsledky, byla dojednána transplantace právě tam. To mu bylo 8 let.

Foto: Novinky

Rastislav podstoupil v osmi letech transplantaci ledviny. Dnes je sám členem transplantačního týmu.

Zlepšení jeho zdravotního stavu mu umožnilo absolvovat základní školní docházku, odmaturovat na gymnáziu a úspěšně dokončit Lékařskou fakultu UPJŠ V Košicích. Nakonec si vybral specializaci chirurgii. Stal se členem transplantační skupiny, dnes už samostatně transplantuje, a dokonce i děti.

„Děti se transplantují méně, ale být u transplantace je úžasný pocit,“ svěřil se Novinkám lékař.

321 ledvin transplantovaných dětem

Národní program transplantací ledvin u dětí ve FN Motol už desítky let dává malým pacientům velkou naději na další plnohodnotný a kvalitní život, včetně založení rodiny a radosti ze zdravých potomků.

Během posledních 35 let zde transplantaci podstupuje průměrně 7–8 dětí ročně, transplantováno bylo dosud 321 ledvin. Dárcem ledviny je ve většině případů dospělý zemřelý dárce. Český transplantační program preferuje děti na čekací listině při alokaci ledvin zemřelých dárců, takže jsou transplantovány ledviny „ideálních dárců“.

Jen asi 10 % transplantovaných pacientů získává orgán od žijícího dárce. Obvykle je to rodič nebo příbuzný pacienta. Průměrná čekací doba na ledvinu zemřelého dárce je pouze 6–8 měsíců, u dospělých je to cca 14 měsíců.

Kamarádky na život a na smrt. Lenka potřebovala novou ledvinu, Hana se stala dárcem

Zdraví

Transplantace ledviny představuje nejoptimálnější náhradu funkce ledvin v případě jejich chronického selhání v konečné fázi. Funkci ledvin může dočasně nahradit také dialýza, která dokáže u dospělých nemocných zajistit dobrou kvalitu života.

U dětí však zatím žádná očišťovací metoda nezajistí růst, neumožní vzdělání a plnou integraci do společnosti. Současným trendem je proto v ideálním případě transplantovat dříve, než by muselo být dítě dialyzováno.

První transplantace ledviny v bývalém Československu proběhla v Hradci Králové v roce 1961. První úspěšná byla potom provedena v IKEM Praha v roce 1966. Dětský transplantační program připravoval tým I. dětské kliniky FN Motol pod vedením profesora Jandy. V roce 1980 zahájili dětský dialyzační program.

První tři transplantace ledvin u dětí byly realizovány v letech 1977–1981 v IKEM Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám