Hlavní obsah

Petice: Zastavte projekt Zahy Hadidové v Praze

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za krajně nevhodný pro centrum metropole považují lidé podepsaní pod výzvou ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) komplex multifunkčních objektů Central Business District, který chce v okolí Masarykova nádraží stavět společnost Penta. V dokumentu, který podepsaly necelé dvě stovky odpůrců, jej žádají, aby projekt zastavil.

V Praze u Masarykova nádraží vyroste obchodní čtvrť, kterou navrhla architektka Zaha HadidVideo: Penta

 
Článek

„Považujeme projekt ateliéru Zahy Hadid pro společnost Penta navržený na území pražské chráněné památkové rezervace v okolí Masarykova nádraží pro centrum Prahy za krajně nevhodný. Uvědomujeme si zejména ohrožení statutu Prahy jako světového kulturního dědictví UNESCO,“ píše se mj. v materiálu.

I nesouhlasný postoj má svoji váhu, protože je namístě naslouchat odborníkům i veřejnosti
Ivo Mravinac, mluvčí Penty

Obří Central Business District podle nich nenapravitelně zničí harmonický charakter centra města a historickou hodnotu. Navržené budovy považují za naddimenzované. Architektonické řešení s vysokou zlatou klecí a pásem robustních bloků vnáší do území chaos v podobě cizorodého prvku, který nemá šanci stát se městotvorným faktorem, tvrdí. Obří fasády a mamutí komplexy nepřinášejí pestrost a proměnlivost parteru města.

Foto: Penta

Z čelní strany připomíná první z budov věž a díky vertikálně orientovaným liniím působí i vyšším dojmem. Ze strany by pak měla připomínat vlak v pohybu.

„Vzhledem ke skutečnosti, že ministerstvo kultury i pan ministr mohou být zapojeni do přezkumných procesů v této věci, nemůžeme se v této fázi k věci vyjadřovat, a to z důvodu nebezpečí námitky případné podjatosti v rámci těchto postupů,“ reagovala na dotaz Práva, jak se k projektu ministr staví, Petra Hrušová z tiskového oddělení kabinetu ministra.

Fakta, ne dojmy

„I nesouhlasný postoj má svoji váhu, protože je namístě naslouchat odborníkům i veřejnosti. Petice ale není ani jedním z řečeného,“ konstatoval mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Čtyři bubliny vnášejí do hranaté zástavby ducha sci-fi

Tipy a trendy

Petice podle něj obsahuje jen názory postavené na dojmech, nikoli odborných studiích či průkazných faktech. Obsahuje prý i vysloveně chybné či zavádějící údaje. Připomněl, že na projektu Penta pracuje více než šest let, veřejně studii proslulé architekty iráckého původu Zahy Hadidové představila v roce 2016. Hadidová téhož roku zemřela.

„Zůstal její rukopis, ale hodně se proměnil. Výškově, členěním, využitím prostor v budovách i kolem nich. Zapracovávali jsme i názory veřejnosti. Central Business District splňuje všechna odborná kritéria, veškeré normativy pro zástavbu včetně přísných pravidel pro památkově chráněnou oblast,“ řekl Právu s tím, že v první fázi se počítá s výstavbou podél ulice Na Florenci. Revitalizace celého území je otázkou řady dalších let.

Foto: Penta

Z ulice Na Florenci vznikne nová moderní třída.

Linie pohoří nad městem aneb Letiště jako udržitelný komunikační uzel

Tipy a trendy

„Snaha projekt poškodit je zřetelná už tím, že tvůrci petice dezinterpretují i závěry komise UNESCO z loňska. Ta označila tuto zástavbu u Masaryčky za naprosto adekvátní,“ dodal.

Když vše půjde hladce, výstavba by se mohla rozběhnout na přelomu roku.

Foto: Penta

Projekt začíná na úrovni křižovatky ulic Havlíčkovy a Na Florenci. Vizualizace ukazuje pohled z ulice K Celnici.

Anketa

Líbí se vám projekt revitalizace území u Masarykova nádraží v Praze podle návrhu Zahy Hadidové?
Ano
58,3 %
Ne
41,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6810 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám