Hlavní obsah

Pět pelhřimovských sypačů ráno zapadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PELHŘIMOV

Celkem pět sypačů pelhřimovské správy a údržby silnic skončilo v úterý ráno v příkopech na silnicích třetích tříd. Se speciální technikou je pomáhali vyprošťovat hasiči a lesníci. Sypače se nepřevrátily, nikdo nebyl zraněn.

Foto: ÚMO 3

Vedení obvodu upozorňuje, že není nutné zbytečně vyvolávat paniku. V inkriminované oblasti už jsou nařízeny zvýšené kontroly.

Článek

"První dva zapadly kolem 5:00 u Těchorazi mezi Pelhřimovem a Červenou Řečicí, poslední vyprošťujeme u Drahoňova, u Buřenic další sypač už vytáhli lesáci," uvedl operační důstojník hasičů Jan Zeman.

Na Pelhřimovsku začalo sněžit v pondělí kolem 21. hodiny, do rána místy napadlo až 30 centimetrů sněhu. Od půlnoci se přidal nárazový vítr, který vytvářel až 1,5 metrové závěje a jazyky. "V některých místech silničáři znalí místních poměrů museli zastavit, za sklem vůbec neviděli, kde je silnice," řekl dispečer zimní služby SÚS Michal Fák. Cestáři nejdříve čistili hlavní tahy, na vedlejší se dostali se zpožděním.

U Těchorazi zapadla nejdříve Tatra, jejímuž řidiči se podařilo vyjet a vydal se na pomoc kolegovi se sypačem, nakonec v příkopu skončili oba. Kolem sedmé ráno zapadl další sypač u Těmicíc a následně další u Drahoňova. Ten více než hodinu vyprošťují hasiči. Mezi tím dalšímu sypači z příkopu u Buřenic pomohli na cestu lesáci, shrnul Fák.

Mizí orientační tyče i zásněžky

Podle něj cestáři před zimou vytýčili okraje silnic dřevěnými tyčemi, někde je však vandalové kradou. Proti nárazovému větru pak nepomáhají ani zásněžky, kterých je na Pelhřimovsku přes tisíc kilometrů. I v tomto případě se potýkají se zloději, kteří je využívají k topení, či sušení sena.

Po deváté hodině ráno vystoupala teplota nad bod mrazu. Všechny silnice prvních tříd byly o hodinu později čisté a mokré. Na ostatních je ujetá vrstva kluzkého sněhu, kterou silničáři začínají sypat štěrkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám