Hlavní obsah

V Praze roste číslo R

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože má Praha v rámci České republiky dlouhodobě nejnižší index rizika nákazy (aktuálně 47), došlo ve čtvrtek k jeho nárůstu. Na vině je zvýšení reprodukčního čísla, které stouplo na hodnotu 1 a je momentálně druhé nejvyšší v celé zemi.

Článek

Reprodukční číslo R ukazuje, kolik dalších lidí může nakazit jeden člověk s koronavirem. Pro celou ČR má hodnotu 0,9 a ve většině krajů je nižší.

Nejvyšší hodnotu má na Olomoucku, kde se stále drží nad hodnotou 1, konkrétně na 1,03.

V metropoli bylo reprodukční číslo na úrovni 1 naposledy před týdnem, ale od úterý po předešlém poklesu znovu roste.

Celorepublikový index rizika zůstává na hodnotě 57, která umožnila přesunout opatření do 3. stupně protiepidemického systému (PES). Mohly se tak znovu otevřít obchody, restaurace a své služby mohly opět začít poskytovat i živnostníci.

Relativní vrtkavost situace ukazuje index rizika v Karlovarském kraji. Na úroveň 49 se dostal navzdory tomu, že před týdnem byl na hodnotě 77, která odpovídá nejhoršímu 5. stupni opatření a v rámci republiky tam byla situace nejhorší.

Co se děje ve dvou krajích, které to kazí celé republice

Domácí

Za středu v Česku přibylo 4563 potvrzených případů, přičemž s covid-19 se momentálně potýká 62 928 osob. V souvislosti s covid-19 zemřelo 8515 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám