Hlavní obsah

Pekarová Adamová: Obstrukce jsou nebývalé. Jednací den Sněmovny stojí čtyři miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obstrukcemi ve Sněmovně si opozice podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) kompenzuje programovou vyprázdněnost. Řekla to pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova. To šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová odmítla s tím, že vystupují proti zákonům, které by mohly lidi poškodit, a nabízejí vždy alternativní řešení. Dlouhá jednání se ale podle Pekarové Adamové prodražují, den vyjde na čtyři miliony korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Je pravda, že v současné době jsou obstrukce nebývalých rozměrů. Myslím, že opozice tím jen nahrazuje svoji obsahovou vyprázdněnost, absenci alternativy, kterou by nabídla voličům, a proto sází na formu,“ řekla Pekarová Adamová s tím, že to umocňují sociální sítě.

„Je to docela drahý špás, protože jednací den Sněmovny stojí čtyři miliony korun a měli bychom i s tímto počítat,“ dodala.

Obstruuje se podle Pekarové Adamové tak, až se destruuje. I oni podle ní některé body, třeba EET blokovali, ale šlo o jednolitosti.

Opozice se ale podle Schillerové jen snaží bránit zákonům, které by mohly dopadnout na lidi a kterými vláda popírá své původní sliby. Třeba to, že nebude zvyšovat daně.

„Je logické, že tyto zákony trošku obstruujeme, nebudu zastírat, že ne. Na druhou stranu si řekněme, že to, že se jednalo přes noc, to není věc opozice. My jsme v minulém volebním období přistoupili pouze dvakrát k jednání přes noc,“ řekla šéfka klubu ANO v diskuzi.

Největší sprosťárna! Babiš ostře vyjel na Pekarovou Adamovou, která mu připomněla covidové zemřelé

Domácí

Vztahy vládní koalice a opozice jsou napjaté. Hrubne podle Pekarové i slovník poslanců, ale není to důvod, proč měnit jednací řád a zapracovat do něj výčet expresivních výrazů, které by se na půdě dolní komory neměly během jednání používat. Obecně podle ní slovník společnosti hrubne.

„Nevím, jestli by se v jednacím řádu nemělo zakázat slovo Babiš,“ reagovala s nadsázkou Schillerová k tomu, že se debata stočila opět k předsedovi hnutí ANO.

„Jaderný kufřík koalice“

Pekarová Adamová zvažuje vydání usnesení Sněmovny, které by mohlo průběh jednání upravit, což opozice označuje za „jaderný kufřík koalice“. Například by délka vystoupení při diskuzi o pořadu mohla být jen pět minut.

„To je ten prostor, který si opozice vybírá jako hlavní místo k obstruování,“ zdůvodnila Pekarová Adamová s odkazem na to, že už při schvalování programu má opozice desítky přihlášených, kteří se nevyjadřují často k věci, a na samotné jednání se dostane až po několika hodinách.

„Mohla by to být cesta, ale já ji nepreferuji, já preferuji dohodu,“ řekla předsedkyně PS s tím, že se mnohdy i s opozicí umí dohodnout.

„Doufám, že koalice k něčemu takovému nepřistoupí,“ reagovala šéfka klubu ANO Schillerová. Obává se, že by tam bylo striktní omezení přednostních práv či další pro ně nepřijatelné změny.

Babiš obsadil pultík ve Sněmovně. Šest hodin řečnil o všem možném

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám