Hlavní obsah

Pecina: Pokud máte ke kauze Gripen důkazy, předložte je, pane Nečasi

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve Sněmovnou na mimořádné schůzi svolané na podnět ODS ve středu opět vřela kauza Gripen. Ministr vnitra Martin Pecina, který se pokusil průběh vyšetřování shrnout, byl obviněn místopředsedou ODS Petrem Nečasem z bagatelizování „závažné korupční kauzy“. Podle něj britský protikorupční úřad předložil nová fakta svědčící o uplácení kvůli gripenům v ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Pecina vyzval Nečase, ať důkazy předá policii, pokud je má, sám však do činnosti orgánů zasahovat nehodlá.

Pecina na úvod citoval z novinových článků a shrnul postup vyšetřování. V roce 2002 policie kauzu otevřela a zjistila, že se neznámý pachatel snažil uplatit některé senátory, aby při projednávání nákupu stíhacích letounů JAS-39 Gripen za 60 miliard korun nehlasovali proti návrhu tehdy vládnoucí ČSSD. Případ byl uzavřen s tím, že se stal, ale nepodařilo se najít pachatele. [celá zpráva]

Na základě informací švédských médií pak byla kauza znovu otevřena v roce 2007. O dva roky později v listopadu byla opět odložena, protože se údajně čin nestal. Během všech vyšetřování spolupracovaly všechny orgány se zahraničními partnery.

"Dopřejme vyšetřovacím orgánům klid, je třeba odlišovat od mediálních kauz a kauz skutečných,“ řekl Pecina s tím, že se jednalo o mediální bublinu.

Na to prudce reagoval Nečas. Vysvětlil, že renomovaný britský protikorupční úřad zadržel muže, který měl žádat úplatky pro státní představitele mimo jiné také v Česku. Podle něj bylo třeba prošetřit nejen kauzu nákupu gripenů, ale i jejich pronájem v roce 2005 za 20 miliard korun. Poukázal také na to, že rakouský spolkový kancléř hodlá kauzu řešit na nejvyšší evropské úrovni. [celá zpráva]

Pan Pecina nezklamal, jeho bagatelizace je závažná. Myslím, že si snažíte odpracovat svoji stranickou legitimaci.
Petr Nečas

"Pane ministře Pecino, tomuto říkáte mediální bublina?“ otázal se rozhořčený Nečas překvapeného ministra.

Nečasovi se především nelíbilo, že definitivně byla kauza zastavena v době, kdy se nové informace měly ukázat. "Pan Pecina nezklamal, jeho bagatelizace je závažná. Myslím, že si snažíte odpracovat svoji stranickou legitimaci,“ narážel Nečas na nedávné spekulace médií, podle nichž by měl Pecina stanout v čele pražské kandidátky soc. dem.

Pecina se omluvil za vyjádření o mediální bublině, mělo se týkat pouze citovaných článků. Ohradil se ale vůči tomu, že by na zastavení kauzy měl jakýkoli podíl. “Ani já, ani pan Fischer, ani nikdo jiný z vlády nezasahuje do práce orgánů činných v trestním řízení,“ doplnil Pecina.

Nečas omluvu přijal, nechtěl se však vzdát nároku na vysvětlení, jestli má česká policie k dispozici stejné materiály jako má rakouská či britská. "Ta poznámka je správná, ale směřujete ji na špatného člověka. Já to nevím a nebudu to zjišťovat a neví to ani prezident. To ví jen orgány činné v trestním řízení,“ odvětil ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám