Hlavní obsah

Pecina by o kandidatuře uvažoval, čeká už jen na ČSSD

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O začlenění nestraníka Peciny na kandidátku se na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru soc. dem. sice nemluvilo, mimo jednací sál se však ministrovo jméno skloňovalo často. Sám je připraven kandidovat.

Foto: Právo

Ministr vnitra Martin Pecina na zasedání vlády

Článek

„Pokud takovou nabídku dostanu od strany, která je mi blízká, což ČSSD bezpochyby je, tak o tom budu vážně uvažovat,“ prohlásil v pátek v ČT Pecina, který byl členem soc. dem. předtím, než se stal šéfem antimonopolního úřadu.

Podle informací Práva vedení strany zvažuje, že by ministr kandidoval za soc. dem. do voleb na prvním či druhém místě v Praze. „To pokušení tady je,“ řekl o víkendu Právu jeden z jeho členů. A přestože se zástupci ČSSD v metropoli k takovému kroku stavějí odmítavě, v ostatních krajích takový krok podporu má.

Je to citlivé téma, „rozvrtat“ kandidátku v Praze by znamenalo riskovat tlak na změny i v jiných krajích. „Kandidátky se sestavovaly před devíti měsíci. Tehdy nikdo nečekal, že úřednická vláda bude tak populární. Byli bychom hlupáci, kdybychom nevyužili Pecinova potenciálu a třeba se nezbavili Olgy Zubové,“ řekl Právu jeden ze členů ČSSD, který si nepřál být jmenován.

Podle něj nominace ministra vnitra na první místo v metropoli by se logicky nabízela, jelikož by celou kandidátku zviditelnil. „Kolik lidí zná nynějšího lídra Petra Hulinského nebo Karla Svobodu? Pecinu dnes znají skoro všichni,“ dodal.

Bývalá zelená Zubová je na pátém, volitelném místě v Praze a to se některým straníkům v ČSSD zajídá.

Změny v březnu?

V kuloárech se v sobotu mluvilo o dvou způsobech, jak dostat Pecinu na kandidátku – buď udělat primární volby opět v Praze, anebo aby březnové zasedání ÚVV provedlo změn více a hned v několika krajích.

Přesné datum voleb určí prezident, ten chce termín co nejpozději, tedy koncem května, naopak Paroubek s Topolánkem by dávali přednost polovině května. Pokud by k hlasování mělo dojít 15. a 16. května, kandidátky by se musely uzavřít (podle zákona 66 dní předem) 10. března. Další ÚVV soc. dem. je naplánován na 6. března. Nejzazší termín pro volby je 28. a 29. května, to znamená uzavření jmenných seznamů do 24. března.

Proti Pecinově kandidatuře mluví údajná dohoda mezi šéfem ODS Mirkem Topolánkem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, že ministři z Fischerovy vlády se nebudou ucházet o hlasy voličů ve volbách. Topolánek případnou ministrovu kandidaturu označil za politickou destabilizaci.

„O žádné takové dohodě nevím. Dost možná, že jedna strana ji pochopila jinak než ta druhá, to se v politice stává. I já jsem to zažil,“ řekl Právu vlivný člen soc. dem.

Možná úskalí si uvědomuje i Pecina. Ten prohlásil, že by svou případnou nominaci musel konzultovat s předsedou vlády Janem Fischerem. „Napřed půjdu za premiérem a zeptám se, jestli skutečně neexistují dohody, o kterých mluvil Topolánek. Kdyby existovaly, tak je to argument, abych takovou nabídku nepřijal,“ řekl Pecina.

Plán B: ministrem dál po volbách

Ohledně Pecinovy nominace se nabízí i plán B, a to že by ministr nekandidoval, ale zůstal na svém postu i po volbách. Takový přístup by zachoval status quo na kandidátkách. Podle informací Práva by nebyl proti mysli Pecinovi, jenž spíš než o křeslo poslance chce šéfovat resortu vnitra. Ministr ostatně v ČT přiznal, že pokud by ho Paroubek v případě vítězství ČSSD oslovil s nabídkou dále řídit vnitro, tak by na ni kývl.

Na dotaz Práva, co by říkal na Pecinu jako ministra, Paroubek odpověděl, že takové úvahy jsou zatím předčasné.

Na překážku zřejmě nebude ani fakt, že stínovým ministrem vnitra ČSSD je bývalý šéf resortu a poslanec František Bublan. Ten na exponovaném postu po dvouletém působení ve funkci ministra zvlášť nelpí a dával by přednost šéfování sněmovnímu výboru pro bezpečnost, řekl Právu další člen soc. dem.

Reklama

Výběr článků

Načítám