Hlavní obsah

Kanada se chytla Pavlovy inciativy. Zafinancuje dodávky munice pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanada by mohla pomoct financovat masivní dodávky munice na Ukrajinu v rámci plánu, se kterým na začátku Mnichovské bezpečnostní konference přišel český prezident Petr Pavel. Ten uvedl, že se České republice podařilo lokalizovat až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, která by se mohla na Ukrajinu dostat v rámci několika týdnů. Informuje o tom kanadská veřejnoprávní stanice CBC.

Foto: Profimedia.cz

Kanadský ministr obrany Billy Blair

Článek

Podle kanadské stanice se podrobnosti mezi Českou republikou a Kanadou mají stále ladit, zdroje z oblasti obrany ale uvedly, že kanadská vláda měla při zahájení Mnichovské bezpečnostní konference navrhnout prezidentovi Pavlovi, že přispěje až 30 milionů dolarů (téměř 700 milionů korun).

Prezident Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil, že se České republice podařilo po světě najít až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, která by se na Ukrajinu mohla dostat v řádu týdnů.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ řekl Pavel. List Politico na počátku února informoval o tom, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice. Konkrétní země ale Pavel v Německu neupřesnil.

Pavel: Česko může Ukrajině v řádu týdnů dodat stovky tisíc kusů dělostřelecké munice

Domácí

Memorandum o porozumění

Kanadský premiér Bill Blair minulý týden ve čtvrtek s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) podepsal memorandum o porozumění, v němž podle Blaira jsou i slova o dodávkách munice na Ukrajinu.

„Uzavřel jsem memorandum o porozumění s jedním z našich evropských spojenců, s Českou republikou, a to s ohledem na možné získání munice, kterou mají v současné době v držení, což nám umožní ji dát Ukrajině rychleji k dispozici,“ prohlásil podle kanadského listu Blair. Z jeho vyjádření ovšem není jasné, zda myslel munici, která je přímo ve skladech České republiky, nebo munici, o které mluvil prezident Pavel.

O memorandu informoval i český rezort obrany v tiskové zprávě. „Naše dvě země sdílejí odpovědnost za obranu severoatlantické oblasti, což je obrovským úkolem, zvláště v době otevřené vojenské agrese Ruska. Podepsali jsme dnes Memorandum o porozumění, které povýší rámec pro naši obrannou spolupráci na novou úroveň,“ uvedla podle prohlášení Černochová. O kanadském financování se ale nezmínila.

Nedostatek munice

Český prezident přišel se svým plánem v době, kdy Ukrajinu sužuje akutní nedostatek munice. Americký list The New York Times zkraje února informoval o tom, že ukrajinská armáda už na frontě neútočí na malé skupinky Rusů, protože si nemůže dovolit plýtvat municí na tak malý počet vojáků.

„Nyní nemáme dostatek vybavení, dostatek lidí, abychom mohli přejít do ofenzivy,“ řekl redaktorovi NYT poručík ukrajinské armády Oleksandr Šyršin. „Naším hlavním cílem tedy je udržet pozice, které máme,“ dodal.

Nedostatek munice pociťují například posádky minometů, které dostávají dělostřelecké granáty na příděl. Ukrajinci se proto uchýlili k používání bezpilotních letounů, které ale ani zdaleka nejsou tak účinné jako „velké zbraně“. „Dron sám o sobě nezničí zákop, nepokosí stromořadí,“ uvedl ukrajinský major Serhij Bets.

Ukrajina minulý týden přišla o město Avdijivka, což západní představitelé včele s americkým prezidentem Joem Bidenem dávají za vinu politikařícím republikánům v Kongresu, kteří už od minulého října blokují nový americký balíček pomoci Ukrajině v hodnotě zhruba 61 miliard dolarů (přes 1,43 bilionu korun).

Biden chce zásobovat Ukrajince raketami dlouhého doletu. Aby mohli zasáhnout Krym

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám