Hlavní obsah

Pavel zkritizoval vládu za rozpočet i komunikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel v neděli zkritizoval vládu premiéra Petra Fialy (ODS) za komunikaci i rozpočet. Podle něj se nikdo nevyzná v současných datech, tedy ani odborníci neví, z jakých údajů mají vycházet. Uvedl, že ho rozpočet znepokojuje, je zmatečný a že nebyl „nejlépe zpracován“. Komunikace zase podle něj byla i nadále zůstává problémem kabinetu. Řekl to v pořadu Partie na CNN Prima News.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident republiky Petr Pavel v Poslanecké sněmovně

Článek

„Znepokojuje mě to stejně jako každého jiného občana. A není ani optimistický výhled, že příští rok bude lepší,“ prohlásil prezident k rozpočtu.

A doplnil: „Rozpočet na tento rok nebyl nejlepším rozpočtem, který byl zpracován.“

Označil ho dále za zmatečný, politici ani odborníci se totiž nevyznají v datech. „Ministerstvo financí nadhodnocovalo příjmy, podhodnocovalo výdaje. To není sice nic nového, problém je ale zmatečnost celého obrazu. Nikdo – a to ani odborníci – neví, z jakých údajů vycházet. Objevují se totiž v různých materiálech rozdílná čísla pro příjmy, výdaje i deficit,“ vysvětlil.

Kolář: V týmu prezidentových poradců se přeme

Domácí

A dodal: „Měli bychom si zpracovat reálnou sadu čísel, která se bude opírat o data, jež nebudou lakovat nic na růžovo,“ míní.

Komunikace byla a je problém vlády

Kabinet zkritizoval také za komunikaci s veřejností. Uvedl, že bez dobré komunikace nelze najít podporu pro jakékoli opatření.

„Komunikace byla a stále ještě zůstává problémem této vlády. Část zmatku jde na vrub toho, že to musí domlouvat v koalici, potom to musí komunikovat ještě s opozicí i veřejností,“ tvrdí prezident.

V Partii se vyjádřil také k personální změně na postu ministerstva zemědělství. Tam končí ke konci měsíce Zdeněk Nekula, nahradit ho má šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný. „Sejdeme se spolu 20. června, s tím, že jmenování přijde 29. června,“ uvedl.

Zmínil také, že důvody odchodu Nekuly z resortu byly osobní. „Nemám důvod přezkoumávat, jaké jsou. Pro mě je podstatné, že s tím premiér souhlasí a má adepta na nového ministra,“ uzavřel.

V sobotu uplynulo sto dní od inaugurace prezidenta Pavla. Průzkumy ukazují, že má důvěru šesti z deseti lidí v Česku, sám za úspěch svého dosavadního prezidentství považuje nastartování směru, kterým by rád pokračoval v příštích pěti letech.

Politologové oceňují Pavlovu snahu zprostředkovávat dialog a otevírat Pražský hrad; jako pozitivní změnu po éře Miloše Zemana vidí Pavlovo působení politici vládní koalice. Opozice je v hodnocení odměřenější.

Český prezident chce zavřít Rusy do koncentráků. Ruská média si Pavlova slova vyložila po svém

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám