Hlavní obsah

Fremr nám neříkal pravdu, napsali senátoři Pavlovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přítomnost Roberta Fremra na Ústavním soudu je nevhodná, neříkal senátorům pravdu, napsali prezidentu Petru Pavlovi senátoři Marek Hilšer a Hana Marvanová. Uvedli, že odsoudil stovku lidí za emigraci, i když v Senátu tvrdil, že nikoho nikdy neodsoudil z politických důvodů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Soudce Robert Fremr

Článek

„Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr nemluvil před Senátem pravdu, když tvrdil, že nikoho za totality neodsoudil z politických důvodů. Mezi lety 1983–85 odsoudil přes 100 lidí za emigraci. Mnozí přišli o majetek a rodiny byly postiženy perzekucí. Neměl by být jmenován,“ uvedl na sítí X senátor Marek Hilšer.

Podle něj Fremr vykonával nespravedlnost. „Nemusel to dělat,“ napsal Hilšer podle serveru Echo24.

Většinu lidí měl Fremr podle Hilšera odsoudit v nepřítomnosti podle paragrafu o nedovoleném opuštění republiky. Za to byl trest až pět let vězení či propadnutí majetku.

Hilšer uvedl, že Fremra s tímto nemohl během jednání v Senátu konfrontovat, protože jde o novou informaci.

Pavel Fremra navrhl na ústavního soudce a minulý týden jej Senát v tajném hlasování schválil. Jmenován ještě nebyl. V horní komoře musel Fremr vysvětlovat své dřívější působení v roli soudce v tzv. kauze Olšany, v níž v roce 1988 odsoudil ve zmanipulovaném procesu mladíky za poškození hrobu sovětských vojáků.

Jako „ideového vůdce“ skupiny odsoudil i Alexandra Ereta, na němž přiznání vynutila StB. Ten přitom na hřbitově vůbec nebyl a u soudu to pak i říkal s odkazem na vynucené přiznání. Fremr řekl, že o zapojení StB do kauzy nevěděl a je to pro něj novinka. Uznal, že řada důkazu byla pořízena protiprávně a soudci je správně neměli v líčení použít.

Případ režírovala StB

Obžaloba vinila trojici mladíků z více než stovky trestných činů, z nichž nejzávažnější bylo záškodnictví. Skupince vyčítala vedle poškození pomníčků na Olšanech také shození kanálového poklopu z Nuselského mostu a položení betonového pražce na železniční trať. Podle Hlídacího psa označila StB za vůdce skupiny po vynuceném přiznání devatenáctiletého Alexandra Ereta, jehož otec byl německé národnosti a odjel na Západ. Na základě Eretovy výpovědi byla odsouzena i chlapcova matka, a to v souvislosti s tím, že mladík se pod nátlakem doznal i ke zneužívání mladší sestry. (zr, ČTK)

Sám Eret ale podle CNN Prima News uvedl, že Fremr musel vědět, že je do případu StB zapojena, protože její razítko bylo na papírech, které u soudu četl. Opakovaně u soudu říkal, že přiznání jsou zmanipulovaná či vynucená StB – nejen on, ale i jeden ze svědků. Eret nyní žije v Rakousku.

Pavel dříve k Fremovi řekl, že nemá v ruce žádná fakta, která by ukázala, že Fremr jako soudce selhal. V minulosti byl soudcem Mezinárodního trestního soudu (ICC). Věnoval se i problematice boje proti korupci a byl členem pracovní skupiny o korupci při Radě Evropy.

Kandidát na soudce ÚS Fremr se potýká s kauzou Olšany

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám