Hlavní obsah

Pavel podepsal penzijní novelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal penzijní novelu, oznámil v pátek. Pravidla předčasných důchodů tak čeká zpřísnění a valorizace penzí zpomalení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Novela měla platit od pátku 1. září, Pavel však ve čtvrtek večer přes mluvčí vzkázal, že ji zatím nepodepíše. V pátek Hrad oznámil, že ji prezident podepsal.

Svým krokem prezident odložil účinnost zákona. Aby platil od 1. září, jak chtěla vláda, musela by hlava státu normu podepsat nejpozději k poslednímu srpnu, oznámení o podpisu má páteční datum. To znamená, že bude platit až od 1. října.

„Tento zákon jsem se po pečlivém posouzení a přes níže uvedené výhrady rozhodl podepsat,“ uvedl prezident Pavel ve vyjádření.

Nepodepsal, ale prý možná podepíše. Penzijní novela od pátku platit nebude, oznámila Pavlova mluvčí

Domácí

Vládní norma přinese zpřísnění pravidel předčasných důchodů či zpomalení řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace při vyšším růstu cen by nahradil dočasný přídavek. Senát předlohu schválil 23. srpna.

Podle Pavla jde novela jako celek správným směrem, proto podepsal. Zmínil však také výhrady.

„Novela upravuje mimořádné valorizace důchodů způsobem, který by v případě dalšího inflačního výkyvu vedl k fiskálně nákladnějšímu řešení, než je dnešní a přitom nevyhovující režim, což vyplývá i ze samotné důvodové zprávy. Paradoxně to vede ke konfliktu se základním cílem vlády, tj. dosažení pokroku na poli fiskální konsolidace,“ uvedl například.

Výhrady řekl Fialovi s Jurečkou

Poznamenal, že považuje za problematickou i náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem.

„V kombinaci s extrémně krátkým (de facto nulovým) rozdílem mezi termínem platnosti a účinnosti novely zákona může tento postup zakládat v inkriminované části populace nadměrnou nerovnost v přístupu k institutu předčasných důchodů. Nadto existuje nemalé riziko, že návrh nevalorizovat procentní výměru u nově přiznaných předčasných důchodů do doby, než důchodce dosáhne standardního důchodového věku, povede k nezamýšleným negativním sociálním efektům, zejména pokud by ekonomika opět čelila vyšší inflaci,“ zdůvodnil Pavel.

A dodal: „Potřebné zpřísnění podmínek v oblasti předčasných důchodů by mělo být provedeno způsobem, který bude udržitelný i v nepříznivých inflačních scénářích a nebude náhle a zásadně měnit pravidla pro občany, kteří již dle stávající legislativy potenciální nárok na předčasný důchod mají.“

Výhrady prý prezident řekl ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi a premiéru Petr Fialovi (ODS). A apeloval také na respektování lhůty pro posouzení zákonů. Prezident republiky má právo vrátit zákon s odůvodněním do 15 dnů ode dne, kdy mu byl postoupen do Sněmovny.

„Každý měsíc, po který vláda neplní plán spojený se změnou důchodového systému, stojí miliardy korun,“ upozornil v pátek premiér Fiala k váhavému postoji prezidenta k penzijní novele.

Penzijní novela

Předčasný důchod bude podle předlohy možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka se bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu. O rok později má vejít v účinnost prodloužení minimální doby hrazení odvodů jako jedné z podmínek pro vstup do předčasné penze o pět let na 40 let.

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávat se bude třetina růstu reálných mezd, jako tomu bylo před rokem 2018. Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, důchodci dostanou stejně jako teď při mimořádné valorizaci víc peněz, ovšem nejdříve od července kalendářního roku.

Pobírat budou podle novely vždy do konce roku přídavek a zvedne se jim i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. Růst se totiž bude započítávat do běžného lednového navýšení. Mimořádné přidání se tak na rozdíl od nynějška nebude promítat do dalších valorizací. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr bude podle novely odrážet 60 procent růstu cen.

(ČTK)

Fiala k Pavlově nepodpisu změny důchodů: Každý měsíc nás stojí miliardy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám