Hlavní obsah

Pavel neměl pravdu. Česko už může vykázat rodinu ruského zbrojaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byl prezident Petr Pavel před pár dny na summitu NATO ve Vilniusu dotázán, proč Česko nezasáhne proti šéfovi ruského zbrojařského holdingu Taktičeskoje raketnoje vooruženije (KTRV) Borisi Obnosovovi a jeho rodině, která v tuzemsku vlastní rozsáhlé majetky, tvrdil, že to stávající legislativa neumožňuje. To už ale není pravda. Na základě nedávného rozhodnutí Rady EU lze zařadit na sankční seznamy nejen ruské firmy, ale i jejich vrcholné manažery a osoby, které na ně mají ekonomické vazby.

Foto: Profimedia.cz

Boris Obnosov na archivním snímku

Článek

Rada EU počátkem června v tichosti rozhodla, že sankce zavedené v reakci na ruskou anexi Krymu budou moci být uvaleny i na představitele firem a jejich rodinné příslušníky.

Podle EU totiž „ruští podnikatelé systematicky rozdělují své finanční prostředky a svůj majetek mezi své nejbližší rodinné příslušníky a další osoby“, aby tak skryli majetek a mohli obcházet dosavadní sankce.

Nařízení bylo změněno tak, aby nově zahrnovalo „přední podnikatele působící v Rusku a jejich nejbližší rodinné příslušníky nebo jiné fyzické osoby, které mají z vazby na ně prospěch, jakož i podnikatele, právnické osoby, subjekty a orgány zapojené do hospodářských odvětví, která poskytují značné zdroje příjmů vládě Ruské federace“.

Zařazení na sankční seznam fakticky znamená zákaz vstupu do Česka i znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty, případně zmrazení majetku v ČR.

Rodina oligarchy, který vyrábí rakety zabíjející Ukrajince, dál vesele žije v Praze

Válka na Ukrajině

Vedoucí investigativního týmu Fondu boje proti korupci Alexeje Navalného Marija Pevčichová se na prezidenta Pavla obrátila na summitu NATO právě v souvislosti s případem Obnosova. Prezident nepřesně uvedl, že neexistuje právní rámec, který by ČR umožnil vyhoštění či konfiskaci majetku těchto osob, ale že se hledá řešení. Právě to by měla představovat již přijatá úprava nařízení, které se týká zařazování na sankční seznamy.

Majetky v Česku za více než sto milionů

Obnosov stojí v čele zbrojařského koncernu vyvíjejícího vojenské rakety, včetně hypersonických střel 3M22 Cirkon (Zirkon). Střely Cirkon jsou podle dřívějších prohlášení ruské armády schopny dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu do 1000 kilometrů můžou zasahovat námořní i pozemní cíle.

Zatímco holding KTRV figuruje na sankčních seznamech EU, Obnosov stojící v jeho čele nikoliv. Jak fond před časem zjistil, Obnosovův zeť Rostislav Zorikov má v ČR již několik let trvalý pobyt a vlastní zde rozsáhlé majetky. Jejich hodnotu fond odhadl na více než 100 milionů korun.

Podle fondu vlastní Obnosova dcera a Zorikovova choť Marija v holdingu KTRV 20procentní podíl.

Fond upozornil rovněž na to, že Zorikov měl podle jeho informací napadnout aktivistu ruského protiválečného hnutí Vesna. Doložil to videem z incidentu. Pravost nahrávky ani to, kdy k napadení mělo dojít, nebylo možném nezávisle ověřit a policie ani ministerstvo zahraničí záležitost nekomentovaly. Policie pouze potvrdila potyčku dvou osob.

Česká diplomacie dlouhodobě usilovala o to, aby mohly být sankční seznamy rozšířeny i o případy, jako je Obnosov. Jaký bude další postup, ale nechtěl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake komentovat.

„Nebudeme komentovat žádné konkrétní případy, a to ani ty hypotetické,“ sdělil Novinkám Drake.

Na tuzemském sankčním seznamu figurují prozatím tři jména.

Česko zařadilo na sankční seznam ruského podnikatele Jevtušenka a jeho syna

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám