Hlavní obsah

Rodina oligarchy, který vyrábí rakety zabíjející Ukrajince, dál vesele žije v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina šéfa ruského zbrojařského holdingu Taktičeskoje raketnoje vooruženije (KTRV) Borise Obnosova má vlastnit v Česku nemovitosti za stamiliony korun. Obnosov, jehož holding vyvíjí rakety, které Rusko využívá k ostřelování ukrajinského území, přitom nefiguruje na českém ani evropském seznamu sankcí. Na případ upozornil investigativní tým opozičního předáka Alexeje Navalného.

Foto: Profimedia.cz

Šéf holdingu KTRV Boris Obnosov na snímku z loňského ledna

Článek

Holding KTRV, v jehož čele stojí Obnosov posledních dvacet let, vyvíjí od 50. let vojenské rakety, včetně hypersonické střely Cirkon. Podle serveru Navalny.com představuje Obnosov s KTRV hlavní pilíř ruské obranyschopnosti, v současnosti ale jeho rakety ničí ukrajinská území.

Obnosov na rozdíl od holdingu nefiguruje na českém ani evropském sankčním seznamu. I přesto, že se jedná o Putinova klíčového člověka. Upozornil na to investigativní tým Fondu boje proti korupci Alexeje Navalného. Podle něj má zeť Obnosova Rostislav Zorikov žít v Praze, kde má nejpozději od června 2020 trvalý pobyt. Rovněž má na území metropole vlastnit majetky za více než sto milionů korun.

O Zorikově vazbě na Česko informoval fond už letos květnu. Podle vedoucí investigativního týmu fondu Mariji Pevčichové, jež volá po zpřísnění sankcí, zůstává Zorikov nadále mimo dosah českých orgánů.

Policie šetří tři Čechy rabující na Ukrajině i porušení sankcí

Domácí

„Nejenom, že Zorikov nadále žije v Praze, ale žije jako mafián. Řídí luxusní auta, i když nemá oficiální příjem, a bije lidi, kteří se odváží protestovat proti korupci a nespravedlnosti,“ uvedla v sobotu na Twitteru společně se záběrem, na kterém měl Zorikov v Praze napadnout aktivistu ruského protiválečného hnutí Vesna. Pravost nahrávky ani to, kdy k napadení mělo dojít, nebylo možném nezávisle ověřit.

„V souladu se zákonem nelze poskytovat informace ke konkrétním fyzickým osobám. K případu mohu sdělit, že jsme v noci vyjížděli k oznámení - opilé osoby na ulici na pražském Žižkově. Po příjezdu hlídky na místo osoby nechtěly nic hlásit a sdělili, že došlo pouze k neshodě,“ řekla Novinkám mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Hnutí Vesna na Twitteru v sobotu doplnilo, že napadený aktivista měl být převezen do nemocnice s odřeninami a modřinami. „Místní policie mu doporučila, aby se stížností ‚počkal do pondělí‘,“ napsalo hnutí.

Ministerstvo zahraničí případ odmítlo komentovat. „Detaily ohledně procesu zařazování subjektů na vnitrostátní sankční seznam z bezpečnostních důvodů nezveřejňujeme,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Zorikovovy vazby na Prahu

Rostislav Zorikov je manžel Obnosovovy dcery Olgy, která má pracovat v eventové agentuře specializované na luxusní svatby a oslavy v Rusku i zahraničí. Olga podle Navalného fondu figuruje i v otcově holdingu KTRV, kde má vlastnit 20procetní podíl.

Zorikov má podle informací fondu z letošního května vlastnit skrze dvě společnosti majetky za přibližně 188 milionů korun. Společnosti se oficiálně zaměřují na stavební činnost a pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Zápis v jedné ze společností Zorikovi skončil koncem června. Skrze druhou společnost má Zorikov podle Navalného fondu vlastnit čtyřpodlažní dům na Žižkově, jehož hodnota se pohybuje kolem 140 milionů korun.

Fond se kromě údajů z obchodních rejstříků zaměřil také na adresy a poznávací značky aut. Spojitost s oběma společnostmi Zorikov uváděl také na svém profilu na sociální síti LinkedIn.

Nezůstalo jen u slov díků. Alex Švamberk komentuje návštěvu ukrajinského prezidenta

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám