Hlavní obsah

Pavel navštívil jižní Moravu, zajel i do jeskyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dvoudenní návštěvu jižní Moravy dorazil v úterý prezident Petr Pavel s manželkou Evou. S vedením kraje a Brna diskutoval o nutnosti změnit rozpočtové určení tak, aby samosprávy mohly lákat do obcí, měst či regionů podnikatele. Jižní Morava přitom dlouhodobě usiluje o to, aby od státu dostávala z vybraných daní na chod regionu více financí.

Foto: Vladimír Klepáč

Prezident Petr Pavel v Moravském krasu

Článek

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) poukázal na to, že daně z příjmu právnických osob se zatím platí v sídlech firem, tedy většinou v Praze, a to bez zohlednění jejich poboček v ČR.

Před budovou krajského úřadu Pavla přivítalo spolu s hejtmanem několik nadšenců. Jedné z fanynek prezident podepsal aršík se známkami, na nichž je zachycen. Z kraje pak vyrazila hlava státu do brněnského Technologického parku, kde se zúčastnil odhalení pamětní desky česko-britské spolupráce a návštěvy krále Karla III.

Foto: Vladimír Klepáč

Prezident Petr Pavel jednal v Domě přírody v Moravském krasu se starosty z Blanenska

Prezident pak zamířil na Blanensko, konkrétně do nejstarší moravské chráněné krajinné oblasti, kterou je Moravský kras. Tam se v domě přírody, sloužícím pro propagaci přírody tohoto regionu plného jeskyní, sešel se starosty. Jednání bylo neveřejné.

Záhy vyrazil turistickým vláčkem do nedalekých Punkevních jeskyní. Před Domem přírody na něj sice počkalo několik desítek lidí, většinou cyklistů, kteří chtěli zahlédnout hlavu státu, nicméně Pavel už byl v časovém skluzu tak velkém, že jim stihl jen zamávat. Po návštěvě podzemí jej čekalo setkání s obyvateli Blanska v tamním kině. Ve středu vyjede za vinaři na Břeclavsko.

Zůstaňte otevření novým věcem, nabádal Fiala studenty. Pavel nabádal děti ke čtení

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám