Hlavní obsah

Pavel: Gigafactory v Líních je uzavřenou záležitostí. Místní si oddechnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líně

Letiště v Líních zůstane armádě. Prezident nepředpokládá, že by se rozhodnutí ještě změnilo. „Je to pro mě víceméně uzavřená záležitost,“ podotkl Petr Pavel při úterní návštěvě Plzeňského kraje.

Prezident zavítal na leteckou záchranku do Líní. Viděl i ukázku technického zásahuVideo: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Lokalitu si původně vyhlédl koncern Volkswagen pro obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut. Koncem loňského roku však oznámil, že ze záměru sešlo. „Myslím, že nejenom kraj, ale i okolní obce si jistě oddechnou, že je věc ukončená. Protože po dlouhou dobu byly drženy v limbu. Nevěděly, jestli gigafactory bude, nebo ne,“ sdělil prezident.

Nadále však platí vládní usnesení, které v Líních počítá s obří továrnou. Petr Pavel ovšem předpokládá, že ho Fialův kabinet zruší. Záležitost už se podle něj musí jenom administrativně dotáhnout.

Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) informoval, že se verdikt promítne do změn Zásad územního rozhodnutí Plzeňského kraje. Ty chtěl kraj ušít na míru přímo pro gigafactory, teď vyčká na nové instrukce. „Ministerstvo obrany vznese své požadavky, které by měly reflektovat potřeby armády,“ nastínil Špoták. Odhadoval, že věc může trvat i dva roky.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Prezident si prohlíží záchrannářský vrtulník

Pavel přijel na návštěvu do Plzeňského kraje. V Prazdroji si vyzkoušel pivovarskou motorku

Domácí

Armáda plánuje v Líních vybudovat velké logistické centrum a zázemí pro tuzemská i spojenecká vojska. Do konce roku 2028 bude v areálu fungovat letecká záchranka.

Ve vojenském prostředí se cítí dobře

Na její základnu v úterý odpoledne Petr Pavel dorazil. Prohlédl si nejenom zázemí a vybavení, ale také viděl ukázku technického zásahu z nepřístupného terénu. „Panu prezidentovi se u nás velmi líbilo. Je bývalý voják. Ve vojenském prostředí se cítil dobře,“ zhodnotila náčelnice Odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny Armády ČR Jana Piskačová.

Rovněž ocenila, že z projektu gigafactory sešlo. „Znamená to stabilitu pro personál, stabilitu výhledů pro pracovní projekty a naplnění úkolů. Je to pro nás velmi zásadní rozhodnutí,“ zdůraznila Piskačová.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Pavel po obědě navštívil záložní armádní letiště v Líních, kde zhlédnul ukázku letecké záchranné služby

Letecká záchranka obsluhuje Plzeňský i Karlovarský kraj. Podle smlouvy budou zajišťovat službu do konce roku 2028. O dalším osudu se bude jednat. Piskačová doplnila, že dennodenní zásahy a zkušenosti z terénu jsou pro ně klíčové.

Loni měli 908 vzletů, předminulý rok byl počet o tři sta nižší. Vrtulník častěji létal k lidem s cévní mozkovou příhodu a také k dětem. Kromě převozu pacientů transportují také zraněné vojáky do České republiky.

„Nově máme na palubě dvě jednotky krve, které poskytujeme pacientům v šokovém stavu při krvácení,“ řekla náčelnice. Letecká záchranka funguje též jako výcvikové středisko pro vojáky i další složky integrovaného záchranného systému.

Letiště Líně bude dál sloužit armádě. Pro průmysl už nezbude místo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám