Hlavní obsah

Pavel se přesune na Hrad až pár týdnů po inauguraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I po své inauguraci bude zvolený prezident Petr Pavel úřadovat v Hrzánském paláci, který mu propůjčila vláda. Na Pražský hrad se přestěhuje až poté, co budou připraveny kanceláře. Uvedla to budoucí hradní kancléřka Jana Vohralíková, která v průběhu jara chystá i další změny v chodu prezidentské kanceláře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zvolený prezident Petr Pavel

Článek

Budoucí kancléřka zdůvodnila pozdější přesun nutností připravit kanceláře na Hradě. Zástupci týmu Pavla již dříve řekli, že hradní prostory nechají zkontrolovat kvůli odposlechům. Snahou je vše nachystat do konce března.

S Milošem Zemanem skončí na Hradě i tým jeho nejbližších spolupracovníků. Pavel je nahradí svými lidmi, přičemž některá jména již dříve oznámil. Hradní úředníci se nicméně podle Vohralíkové změn obávat nemusejí.

„Pokud úředníci dobře pracují a chtějí pokračovat, tak nemám žádný důvod se s nimi loučit, a už vůbec ne nějakým dramatickým způsobem,“ poznamenala.

Kancléři řešili inauguraci Pavla: Do Vladislavského sálu 800 lidí, na číši vína 3000

Domácí

Plánuje připravit organizační změnu hradní kanceláře, která by vyhovovala celému pětiletému funkčnímu období Pavla. Její podobu chce oznámit během dubna, platit začne od května. Stávající počet zaměstnanců kanceláře by se navyšovat neměl.

Pavlův tým již avizoval, že bude chtít v hradní kanceláři zaměstnat i člověka na komunikaci s mladými lidmi. „Nehledáme influencera. Hledáme někoho, kdo dokáže překládat řeč politiků do řeči mladých lidí,“ poznamenala Vohralíková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléřka nového prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková

Je podle ní nutné, aby se do správy věcí veřejných zapojila i mladá generace, a je proto potřeba ji oslovit a ukázat jí, že práce úředníka není podřadná.

Na výsledky auditu čeká

Dosavadní práci prezidentské kanceláře kontroloval audit Nejvyššího kontrolního úřadu, jeho výsledky zatím nebyly zveřejněny.

Mynář zadal zpracování dalšího auditu soukromé společnosti. Vohralíková poznamenala, že tento audit zatím k dispozici nemá. Současný kancléř podle ní chce ještě sám uplatnit některé kroky, které z kontrol vyplývají.

„Já se na to pak podívám, a když tam zůstanou nějaká bílá místa, tak je budu určitě doplňovat,“ podotkla.

Vohralíková přiblížila i detaily inaugurace, na niž bylo pozváno kolem osmi stovek hostů. Vedle představitelů státu a institucí půjde i o podporovatele Pavla z prezidentské kampaně.

Pavel dostal k dispozici možnost pozvat 200 hostů. Pozvánku poslal podle Vohralíkové většinou podporovatelům, příznivcům nebo lidem, kteří mu pomáhali v kampani. Nevyloučila, že mezi pozvanými mohou být i sousedé Pavla z Černoučku, kde bydlí.

Průběh inaugurace

Slavnostní slib Pavel složí na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu, která začne ve 14:00, do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Po slavnostním aktu, jehož zakončení doprovodí i dělostřelecké salvy, Pavel přednese projev.

Ceremoniál by měl trvat podle dřívějších informací asi 50 minut. Následovat bude ve Španělském sále slavnostní číše vína pro asi 2500 účastníků.

V době, kdy se na ni budou lidé z Vladislavského sálu přesouvat, Pavel odejde s manželkou na balkon na třetím nádvoří pozdravit veřejnost. Tento okamžik bude podle Vohralíkové doprovázet několik překvapení.

Areál Hradu bude na inauguraci otevřený, promítat se tam bude na obrazovkách

Domácí

První dáma následně odejde do Španělského sálu, prezident přejde k Matyášově bráně, kde na něj bude čekat náčelník generálního štábu Karel Řehka. „Chceme tím vyjádřit, že pan prezident je zároveň vrchní velitel ozbrojených sil,“ poznamenala budoucí kancléřka.

Řehka novému prezidentovi podá hlášení a doprovodí ho k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Cestu budou lemovat vojenské historické prapory. U sochy Pavel položí květiny. Následně bude mít možnost pozdravit se s lidmi.

Zahraje Spirituál kvintet

Ve Španělském sále se opět připojí ke své ženě a pozdraví účastníky číše vína. Následovat bude vystoupení bývalých členů skupiny Spirituál kvintet. Zahrát by měli několik písní.

Kytarista Jiří Holoubek tento týden řekl, že v plánu mají písně, které se zapsaly do povědomí lidí v roce 1989, jako jsou Za svou pravdou stát, Jednou budem dál a Až se k nám právo vrátí.

Slavnost na Pražském hradě zakončí kolem 18:00 ekumenická modlitba ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta za vlast a prezidenta.

Brána Gigantů se uzavře a Česko bude půl dne bez prezidenta

Domácí

Pavel poté přejde do hlavní lodě katedrály, kde zahraje Česká filharmonie za řízení dirigenta Jakuba Hrůši Te Deum od Antonína Dvořáka.

Podle mluvčího filharmonie Luďka Březiny vystoupí společně s Pražským filharmonickým sborem (PFS), kromě Te Deum zazní i státní hymna, Meditace na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka a část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Katedrála sv. Víta

Pořadatelé nepředpokládají, že se do svatovítského chrámu vydají všichni hosté pozvaní do Španělského sálu. V 17:45 proto dostanou možnost se do katedrály dostat i lidé čekající na třetím hradním nádvoří. Ti, stejně jako veřejnost na Hradčanském náměstí, budou mít možnost celou slavnost sledovat na velkoplošných obrazovkách.

„Veřejnost zveme, budeme moc rádi, když přijdou a užijou si slavnostní okamžik,“ řekla Vohralíková.

Přehlídka při inauguraci nebude

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám