Hlavní obsah

Pavel bude dobrý prezident, myslí si většina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Pavel bude podle většiny lidí dobrým prezidentem. Ze šetření agentury STEM/MARK plyne, že je o tom přesvědčeno 63 procent dotazovaných. Lidé oceňují zejména jeho vystupování, vyjadřování a inteligenci. To, že bude Pavel lepším prezidentem nežli končící Miloš Zeman, jsou podle šetření přesvědčeny téměř tři čtvrtiny lidí.

Foto: Twitter / Jiří Ovčáček, ČTK

Zvolený prezident Petr Pavel (vlevo) a prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech

Článek

Pavel splňuje očekávání lidí stran reprezentativního vystupování (86 procent), vyjadřování (82 procent), inteligence (80 procent), srozumitelnosti (76 procent) či respektu v zahraničí (70 procent).

Zapracovat by podle šetření mohl na nezávislosti, kde splňuje očekávání 49 procent lidí, a na politických zkušenostech, které splňuje pro 47 procent respondentů.

Pavel nebyl pro voliče jen menším zlem

Pavel v prezidentských volbách porazil nominanta ANO Andreje Babiše. Motivací jeho voličů byla ze tří čtvrtin dána volbou pro něho samotného, zatímco pro čtvrtinu představoval menší zlo ve srovnání s Babišem.

V předešlé prezidentské volbě přitom Jiří Drahoš představoval menší zlo pro zhruba polovinu lidí, kteří se jej rozhodli v roce 2018 podpořit především na protest proti Zemanovi.

Zeman končí se čtyřkou

„Při pohledu na preference z prvního kola prezidentské volby si naprostá většina voličů Nerudové a Fischera myslí, že Pavel bude lepším prezidentem než Miloš Zeman. U voličů Andreje Babiše a Jaroslava Bašty to je zhruba každý třetí. U voličů ostatních kandidátů a nevoličů z prvního kola tento názor zastávají přibližně tři čtvrtiny respondentů,“ dodal k výsledkům šetření autor výzkumu Jan Burianec.

Výzkum zjišťoval též hodnocení končícího prezidenta Zemana, který Pražský hrad opustí v březnu po deseti letech. „Hodnocení se v čase příliš nezměnilo a i nyní by dostal lepší čtyřku,“ uvedla agentura. Hodnocení bylo na školní stupnici od 1 do 5.

Průzkum proběhl od 13. do 16. února a zapojilo se do něj 504 osob.

Anketa

Bude podle vás Petr Pavel dobrým prezidentem?
Ano
70,8 %
Ne
29,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13728 čtenářů.

Babiš si to prohrál sám, řekl Zeman Pavlovi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám