Hlavní obsah

Patříme mezi vás. Lafita vybízel poslance, aby schválili sňatky homosexuálů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Sněmovně se v úterý střetli zástupci dvou nesmiřitelných táborů o to, zda manželství má zůstat jen záležitostí mezi muži a ženami, nebo jestli by ho mohli uzavírat i homosexuální páry.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Radka Maxová (ANO) předkládá novelu zákona, která má uzákonit manželství jako svazek dvou lidí. Na snímku s Jaroslavem Faltýnkem

Článek

Poslanci petičního výbory vyslechli obě skupiny, které se obrátily na Sněmovnu s peticemi. První, za umožnění manželství gayů a leseb v ČR, podepsalo 70 350 lidí. Jsou přesvědčeni, že trvalý svazek by měli v ČR dostat právo tvořit i lidé stejného pohlaví bez ohledu na jejich sexuální orientaci. Společnost by tak měla ukázat, že dává stejnou váhu a úctu všem občanům.

Pod peticí na podporu manželství jako trvalého svazku muže a ženy je 52 239 podpisů. Petenti v ní žádají přijetí ústavního zákona na ochranu tradičního manželství, které je podle nich základní buňkou společnosti.

Homosexuály podpořil kubánský módní návrhář žijící v ČR Osmany Lafita, který žije v manželství uzavřeném v Belgii. „Nevidím důvod, aby by zákony nebyly pro všechny stejné. Při rozhodování, mějte na paměti, že patříme mezi vás,“ vyzval poslance.

Petici za sňatky hájil i Czeslaw Walek, kterého otec poté, co se dozvěděl, že syn je gay, vyhodil z domu. Řekl, že „nikdo dosud neodpověděl, čím by manželství homosexuálních párů ohrozilo společnost“.

Podle něho není správné, když uzavření manželství brání jen sexuální orientace. „Uzavírat ho může vrah i lidé, kteří se o své děti nestarají, ale gay nebo lesba nikoli,“ uzavřel.

„Naše společnost není zralá“

Podle Margity Balaštíkové (ANO) je základem rodiny muž a žena, kteří vychovávají děti. „Naše společnost není na změnu zralá,“ uvedla. „Matka příroda rozhodla, že dítě přichází na svět z matky a otce. Nepředělávejme přírodní zákony,“ prohlásila.

Odmítá proto podpořit novelu občanského zákoníku, který má uzákonit manželství „dvou lidí“ předložený její kolegyní z klubu Radkou Maxovou a dalšími 45 poslanci. Ten se má v nejbližší době dostat na program jednání poslanců. Vláda s ním souhlasí.

Sněmovna má projednávat i změnu Listiny základních práv a svobod, která chrání manželství uzavřené mezi mužem a ženou. Tu předložil lidovec Marek Výborný s dalšími 36 poslanci.

Pokusem o smír má být další návrh Patrika Nachera (ANO). Chce jím dát homosexuálním párům plná práva, ale institut manželství hodlá zachovat jen pro páry tvořené mužem a ženou.

Jako matku pěti dětí mě neohrozí, když by homosexuálové mohli vstupovat do manželství
Rút Kolínská

„Gayové a lesby se musí rozhodnout, co je pro ně důležitější, zda větší práva, nebo symbol manželství,“ řekl Právu Nacher.

Jedna z účastnic diskuse varovala, že by změna zákona vedla v důsledku ke změnám školských programů a přepisování učebnic.

Debata se točila především kolem dětí. Dětský psycholog Václav Martin podotkl, že řada dětí žije v rozvedených rodinách či jen s matkou samoživitelkou. „Výzkumy ukazují, že problémy v těchto rodinách nebo tam, kde vychovávají děti osoby stejného pohlaví, nejsou odlišné od těch, které prožívají v tradičních rodinách,“ uvedl.

Zakladatelka hnutí mateřských center v ČR Rut Kolínská prohlásila, že se neobává, že by ji, jako matku pěti dětí nějak ohrozilo, kdyby homosexuálové mohli vstupovat do manželství. „Bojíme se jinakosti,“ prohlásila.

V ČR mohou dvojice mužů či žen uzavírat od července 2006 registrované partnerství. Za prvních 11 let to udělalo 2647 párů. Nemají ale možnost mít společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají ani nárok na vdovecký či vdovský důchod. Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám