Hlavní obsah

Páry se už covidu nebojí, umělé početí neodkládají

Právo, Stáňa Seďová

Ženy a jejich partneři se přestali bát vlivu covidu na početí a už umělé početí neodkládají. Pocítily to české reprodukční kliniky, kterým narostla domácí klientela, a nahradila tak úbytek té zahraniční.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Často jde o lidi, kteří už mají děti z předchozích vztahů, ale žijí v novém partnerství, a to se rozhodli nyní naplnit. Tedy neléčíme mladé a nemocné, ale zdravé klienty okolo 38 let, kteří si chtějí v této době pořídit dítě pro radost,“ řekl Právu Štěpán Machač, gynekolog a porodník z olomoucké reprodukční kliniky IVF Clinic.

Téměř na všech zhruba 45 českých reprodukčních klinikách zaznamenali lékaři v posledních měsících nejméně desetiprocentní nárůst klientely.

Britka otěhotněla během těhotenství

Koktejl

„Počet českých pacientek se na naší klinice proti minulému roku zvýšil o 15 procent. Páry mají našetřené peníze do zásoby a příležitostí, jak je utratit v covidové době, mnoho není. Proto svou pozornost obrátily na rodinu a její rozšíření,“ vysvětluje Machač s tím, že měsíčně přišel zhruba o pět zahraničních klientek, ale přibylo mu dvacet českých.

Ještě k vyššímu číslu se dopočítal Pavel Otevřel, vedoucí lékař kliniky reprodukční medicíny Reprofit. „Nám přibylo dvacet procent českých párů. Zahraniční klientela, na kterou jsou některé z našich sedmi klinik zaměřené, se z úplné nuly zvedla v létě, kdy bylo možné cestovat, ale celkově se pohybujeme na sedmdesáti procentech obvyklých čísel,“ řekl Otevřel.

Morbidně obézní žena po operaci otěhotněla, k lékaři šla přitom kvůli zácpě

Koktejl

Podle Tomáše Juříčka, generálního ředitele pražského Centra asistované reprodukce ISCARE, svou roli v nárůstu zájmu hraje i fakt, že lidé se v souvislosti s početím už méně bojí covidu.

„Na konci roku 2020 a především letos evidujeme vzrůstající zájem o naše služby. Volné finanční prostředky určitě svou roli hrají, svou roli ale hraje i postupné snižování obavy z vlivu covidu-19 na samotné těhotenství,“ řekl Juříček.

„Loni také řada lidí umělé oplodnění odložila a teď se i kvůli věkovému omezení pro využití léčby neplodnosti k plánování potomka vracejí,“ dodal Juříček.

Netrápí je ani statisícová léčba

„Není to tak, že by za námi lidé přišli a říkali: Nevíme, co s penězi, pomozte nám otěhotnět. Je to velmi znát na jejich reakcích na doplatky a hrazení léčby. Neustále jsme se potkávali s otázkami pacientů, proč to či ono neplatí pojišťovna. Už rok jsem nic takového neslyšel. Přitom struktura klientů je úplně stejná jako dříve,“ popsal redakci Práva specialista na reprodukční medicínu Machač.

Podle něj, když se nyní mluví o doplatcích, nikdo k tomu nic nenamítá. „Dříve někteří lidé dokonce nespláceli, nyní se nic takového neděje,“ dodal lékař a přiblížil finanční zátěž, která čeká na rodiče, jež se obrátí o pomoc s početím na reprodukční kliniku.

Řada covid pozitivních těhotných rodí předčasně

Domácí

U žen ve věku 21 až 39 let léčbu hradí pojišťovna, doplatky jsou za léky, mražení vajíček, vpich spermie do vajíčka, které se pohybují u slušných klinik okolo dvaceti až pětadvaceti tisíc korun.

„Pak je tu ale léčba u žen ve věku 40 a 41 let prostřednictvím dárcovských vajíček a ta se může vyšplhat na 100 tisíc korun. Nyní poskytujeme tuto léčbu pětkrát šestkrát za měsíc, a nikdo nic neřeší,“ dodal Machač.

Reklama

Výběr článků

Načítám