Hlavní obsah

Paroubkovi zůstane funkce ve výboru i místo mezi poslanci ČSSD

Právo, jov

Bývalý šéf soc. dem. Jiří Paroubek, který opustil svou stranu a míří do čela národních socialistů, zatím nepřijde o post místopředsedy vlivného rozpočtového výboru. ČSSD, která ho vyzvala, aby funkci opustil, totiž nehodlá navrhnout Paroubkovo odvolání. Společně s dalším odpadlíkem, poslancem Jiřím Šlégrem, také Paroubek bude nadále sedět ve Sněmovně mezi zákonodárci ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek a Jiří Šlégr budou ve Sněmovně nadále sedět mezi poslanci ČSSD.

Článek

Poslanecký klub soc. dem. na svém úterním jednání vzal na vědomí, že Paroubek a Šlégr ukončili členství ve straně. K pokusu sesadit Paroubka z funkce v rozpočtovém výboru se ČSSD zatím nechystá. „V zájmu politické kultury se nebudeme účastnit přestřelek s našimi bývalými členy,“ prohlásil lídr soc. dem. a šéf poslanců Bohuslav Sobotka v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně.

V pondělí přitom Sobotka vyzval Paroubka, aby z pozice ve výboru odešel. „Tato pozice ve výboru patří ČSSD. Jiří Paroubek by ji měl vrátit poslaneckému klubu, ze kterého sám a dobrovolně odešel,“ sdělil šéf ČSSD. „Jestli na to mají sílu, ať mě odvolají,“ reagoval pro ČTK sebevědomě Paroubek.

Poslanci ČSSD se také nechystají iniciovat ve Sněmovně přesazení Paroubka a Šlégra mezi další nezařazené poslance. Místopředseda klubu soc. dem. Jeroným Tejc na dotaz Práva uvedl, že to na úterním jednání neřešili. „Myslím si, že to má svou logiku, ale nepředpokládám, že to budeme iniciovat,“ uvedl Tejc.

ČSSD ale nadále požaduje, aby se odpadlíci vzdali poslaneckého mandátu. Sobotka takový krok považuje za slušnost. „Bylo by slušné, kdyby poslanecký mandát vrátili příslušné politické straně,“ zopakoval v úterý Sobotka výzvu k odchodu ze Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám