Hlavní obsah

Paroubek zvažuje osud mluvčí vlády

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O dalším angažmá mluvčí vlády Veroniky Skořepové (24) uvažuje premiér Jiří Paroubek. Podle informací Práva z prostředí soc. dem. a z vládních kruhů vyvolaly některé její výroky v tisku pochybnost, zda je vzhledem ke svému věku a zkušenostem schopna unést tlak spojený s touto funkcí.

Článek

Skořepová se v médiích podle kritických hlasů některých politiků představuje přehnaně sebevědomě. Na otázku, zda to nezavdává příčinu ke zvážení, zda je v této roli dostatečně důvěryhodná, Paroubek Právu včera řekl: "Myslím, že to je opravdu nepříjemná věc, budu si to muset ještě v klidu přes víkend vyhodnotit."

Přidaly se k tomu zvěsti, že ve svém profesním životopise neuvedla přesné údaje o svém dosavadním pracovním zařazení. Paroubek, Skořepová, stejně jako Úřad vlády, však všechny pochybnosti o životopise odmítli.

Spekulace o životopise

Premiér popřel, že by za jeho váháním byly například dohady, zda Skořepová pravdivě uvedla, jak pracovala pro Českou televizi, či zda v podkladech pro ministry uvedla, že šéfovala zpravodajství rádia Šumava, což není pravda. [celá zpráva]

Skořepová k tomu včera Právu řekla, že s ČT spolupracovala externě a skutečně pracovala jako šéfka zpravodajství nikoliv stanice Šumava, ale Sázava. V chvatu jen spletla jména rozhlasových stanic, ale na webu Úřadu vlády jsou už chyby napraveny.

"To je bouře ve sklenici vody," řekl k tomu Právu Paroubek. "Její podklady jsem viděl a myslím si, že tak dokonalou evidenci nemusejí mít ani v ČT. Jestli je tam nějaký rozpor, je to ve jméně rádia. Kromě toho ty ostatní věci může Veronika Skořepová doložit, například externí spolupráci s ČT." Kvůli tomu by podle svých slov změnu na pozici mluvčí vlády určitě nezvažoval.

Na dotaz Práva, zda už o svém dalším angažmá mluvila s premiérem, Skořepová odpověděla: "Částečně ano, jeho program je nabitý. Požádal mě, pokud mohu, abych sehnala veškeré podklady k tomu, aby i on věděl o faktech.

Úřad vlády včera vydal prohlášení, v němž se uvádí: "Podklady týkající se praxe slečny Veroniky Skořepové, které byly přiloženy do materiálu pro jednání vlády 26. dubna, nebyly oficiálním životopisem slečny Skořepové. Ten byl dodán tento týden na personální odbor úřadu a bude tedy členům vlády rozdán na příštím zasedání." Podle prohlášení byl materiál pouze orientační, neboť se v časové tísni nepodařilo životopis zajistit.

Ministři jsou v klidu

Spekulace o osudu vládní mluvčí ministry nijak nevzrušily. "Považuji za právo premiéra vybrat si mluvčí," řekl Právu ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU). Stejně se vyjádřili vicepremiéři Zdeněk Škromach a Martin Jahn či ministr vnitra František Bublan.

"Kdyby tvrdila, že má třeba vysokou školu a pak se ukázalo, že nemá, asi by to byl problém, ale toto neřeším," poznamenal Jahn.

Škromach prohlásil: "Je věcí premiéra, koho si navrhne." Podle něj měli ministři k dispozici pouze informaci, která byla výčtem zaměstnání Skořepové, nebylo v ní ani vzdělání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám