Hlavní obsah

Paroubek vyzval komunisty: volte Švejnara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek otevřeným dopisem vyzval šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, aby doporučil svým zákonodárcům zvážit podporu prezidentského kandidáta Jana Švejnara. Dopisem hodlá Paroubek rozpoutat otevřenou diskusi a předejít mediálním spekulacím. Informovala o tom tisková mluvčí ČSSD Květa Kočová.

Článek

"Profesor Jan Švejnar má samozřejmě mnoho slabých stránek, ale ve srovnání s Václavem Klausem jsou malicherné," uvádí šéf ČSSD v dopise. Je ale v prvé řadě mezinárodně uznávaným ekonomem, jehož akademické renomé je mnohem vyšší než renomé Václava Klause. Ten je ve srovnání se Švejnarem teoretikem, porovnává oba kandidáty Paroubek.

Současného prezidenta a zároveň nejžhavějšího kandidáta na prezidentský post Václava Klause označuje Paroubek mimo jiné jako otce kupónové privatizace, který přivedl na buben stovky podniků a firem, vzal práci desítkám tisíc lidí a umožnil zbohatnout mafiánům a podvodníkům.

Klausův 'sebestředný a nediplomatický projev' na půdě OSN ke globálnímu oteplování byl podle Paroubka jednou z hlavních příčin neúspěchu české zahraniční politiky při volbě nestálého člena do Rady bezpečnosti OSN.

Paroubek: Klaus dá průchod svému egu a pravicovým názorům

Nebezpečí znovuzvolení Klause spočívá v tom, že následné funkční prezidentské období by pro něj bylo i zároveň posledním. "Vzhledem k jeho charakteru v něm dá naplno průchod svým stranickým preferencím, extrémně pravicovým názorům a svému egu," píše Paroubek.

Klaus zatím zůstává jediným oficiálním prezidentským kandidátem. Nominovala ho jeho mateřská strana ODS. Švejnarovi vyjádřili podporu zelení, sociální demokraté a někteří senátoři.

Jak probíhá volba prezidenta republiky podle Ústavy:

První kolo: prezidentem je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná druhé kolo volby.

Druhé kolo: do druhého kola postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů ve Sněmovně, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu. Zvolen je kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. V opačném případě se do čtrnácti dnů koná třetí kolo volby.

Třetí kolo: je zvolen kandidát, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů. Nebyl-li prezident republiky zvolen ani ve třetím kole, konají se nové volby.

Prezidentská volba se podle Ústavy má konat v posledních třiceti dnech volebního období úřadujícího prezidenta. To znamená, že volba musí začít v rozmezí mezi 7. únorem a 7. březnem 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám