Hlavní obsah

Paroubek připustil u registrovaného partnerství ztráty hlasů

Právo, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a lídr ČSSD Jiří Paroubek v úterý připustil, že jeden dva poslanci soc. dem. možná nebudou hlasovat pro zákon o registrovaném partnerství, který vrátil Sněmovně prezident Václav Klaus. Paroubek to řekl na dotaz Práva na brífinku během jednání poslaneckého klubu ČSSD.

Článek

"My samozřejmě nejsme žádní rudí komisaři, takže o tom se pochopitelně dá debatovat. Pokud ta politická vůle tady bude, že řekněme vypadnou jenom jeden nebo dva hlasy, tak nevidím žádný důvod, aby bylo přijato nějaké závazné hlasování," řekl Paroubek.

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka naopak minulý týden Právu sdělil, že uvažuje o závazném hlasování k tomuto zákonu. V sobotu pak po jednání ÚVV soc. dem., který schválení zákona doporučil, uvedl, že náboženské důvody nesmějí bránit poslancům v plnění programu strany.

Nováková se Boha bojí víc než porušení stranické kázně

Nejhlasitěji proti zákonu se totiž ozvala poslankyně Eva Nováková, která řekla, že talmud homosexuální svazky zakazuje a že se Boha bojí víc než porušení stranické kázně.

Paroubek v úterý uvedl: "Já jsem řekl, že chci, aby tato věc byla primárně řešena politickými prostředky, nikoliv nějakým nátlakem na ty poslance, kteří jsou absolutní minoritou v soc. dem. Řekněme, že dva nebo tři se v tuto chvíli vyjadřují, že tento zákon nepodpoří." Podle premiéra se s těmito poslanci bude dále debatovat, mimo jiné i v příslušných krajských organizacích, protože v programu soc. dem. z ledna 2002 je jasný závazek, že ČSSD znovu předloží zákon o registrovaném partnerství. "Tam není napsáno, že předpokládá, že nebude schválen," dodal Paroubek.

Uvedl, že ČSSD udělá všechno pro to, aby tento zákon byl přijat. Podle premiéra z něj "bude řada lidí vycházet při posuzování soc. dem. jako strany, která chce lámat okovy tmářství a středověku". Paroubek dodal, že již předběžně hovořil s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a s šéfem US-DEU Pavlem Němcem o tom, jak postupovat. "Já bych byl velmi rád, kdyby také liberální část poslanců za ODS tento zákon podpořila," uvedl premiér.

Předseda klubu ČSSD Michal Hašek Právu potvrdil, že v klubu zatím hlásí problémy se schválením zákona jen jednotlivci. Další jednání klubu bude podle Haška za 14 dnů, před začátkem další schůze Sněmovny. "Nemáme žádné usnesení o závazném hlasování. Myslím si, že v tuto chvíli nebylo nic takového potřebné," uvedl Hašek. Zároveň řekl, že doufá, že také nebude žádné závazné usnesení v klubu ODS, aby její poslanci podpořili prezidentské veto.

Šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý již dříve řekl, že o ničem takovém neuvažují, dodal však, že některé nerozhodnuté poslance může ovlivnit tvrdost, s jakou zákon odmítl prezident Václav Klaus, který je čestným předsedou ODS.

Výběr článků

Načítám