Hlavní obsah

Paroubek poslance varoval před zastavením schvalování euroústavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) je přesvědčen o tom, že je v zájmu České republiky pokračovat ve schvalování evropské ústavy i po odmítnutí dokumentu ve Francii a Nizozemsku. Ve Sněmovně v úterý varoval před tím, že zastavení ratifikace by znamenalo vážné oslabení integračního procesu a otevřelo by prostor nacionalismu.

Článek

Poslanci si informaci Paroubkovy vlády o tom, jaké stanovisko bude tento týden hájit na summitu EU, vyžádali na návrh opoziční KSČM. Sněmovna dnes rozpravu k tomuto tématu neuzavřela, pokračovat bude zřejmě příští týden. Opozice kritizovala, že sněmovna nezformulovala žádný postoj.

Paroubek potvrdil, že česká delegace v Bruselu navrhne prodloužení lhůty k dokončení ratifikačního procesu evropské ústavy až o dva roky. Původně se měly všechny státy "pětadvacítky" vyjádřit k textu ústavy do podzimu 2006.

Premiér argumentoval tím, že Evropská unie by měla získat čas na reflexi a neměla by dělat ukvapená rozhodnutí, jakým je podle Paroubka pozastavení či úplné zastavení ratifikace. Zdůraznil, že podle principu rovnosti mají všechny státy unie právo vyslovit se k ústavní smlouvě bez ohledu na postoj ostatních. Připomněl i dohodu premiérů EU, že pokud smlouvu ratifikují čtyři pětiny států a jedna či více zemí bude mít při schvalování potíže, bude se touto otázkou zabývat Evropská rada.

Paroubkovo vystoupení odpůrce euroústavy a její ratifikace ke změně názoru nepřimělo. Zástupci ODS opět označili euroústavu za mrtvý dokument. Místopředseda sněmovního zahraničního výboru za ODS David Šeich se pozastavil nad tím, proč Paroubek jako "muž širokého politického konsenzu" nepožádal poslance o podporu, aby měl na summitu EU silnější mandát.

Na jiné řečníky než Šeicha se dnes ale nedostalo. Hned po jeho vystoupení dolní komora schválila návrh šéfa poslanců ČSSD Michala Krause, aby rozpravu přerušila. Pokračovat a případně zaujmout postoj by měla až po summitu EU.

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý označil tento postup za aroganci moci a snahu umlčet opozici. Obvinil koalici z toho, že před cestou do Bruselu nechce vyslechnout jiné názory.

Reklama

Výběr článků

Načítám