Hlavní obsah

Paroubek láká Ambrozka, ten to odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek si chce promluvit s poslancem KDU-ČSL a bývalým ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem, který připustil možnost podpory případné vlády ČSSD. Ambrozek prostřednictvím mluvčího KDU-ČSL ale vzkázal, že s Paroubkem se individuálně scházet nehodlá. Jednání je podle něj věcí vedení strany.

Článek

Libor Ambrozek je jedním ze tří lidovců, kteří při úterním hlasování opustili sál a nehlasovali pro vládu Mirka Topolánka. [celá zpráva] Následně připustil jednání s ČSSD, pokud by byl její předseda Paroubek pověřen druhým pokusem o sestavení vlády. [celá zpráva]

"Určitě se s ním sejdu v nějakém přiměřeném krátkém čase," řekl ve středu Paroubek, který připomněl, že s Ambrozkem spolupracoval ve své vládě. "A byla to velmi plodná spolupráce. Já bych s ním také rád spolupracoval do budoucna," pochvaloval si Paroubek.

Paroubek přirovnal Ambrozka k Šípkové Růžence

Vztahy mezi Paroubkem a Ambrozkem přitom za minulé vlády nebyly vždy bezproblémové. Bývalý premiér ministra své vlády kritizoval například letos v únoru za údajně pomalý a neefektivní postup v případu nelegální skládky německého odpadu v Libčevsi na Lounsku.

Paroubek tehdy obvinil Ambrozka, že se začal o problém zajímat až po jeho medializaci. Tvrdil také, že Ambrozkovy kroky situaci neřešily a byly pouze populární u veřejnosti. [celá zpráva]

Paroubek šel dokonce tak daleko, že na adresu Ambrozka prohlásil: "Tak já myslím, že je trošku jako Šípková Růženka. Jinak je to ale příjemný člověk, takže doufám, že se z toho poučí." Ambrozek tehdy všechny výtky o pomalém či opožděném postupu odmítl.

Paroubka a Ambrozka v minulosti také rozděloval přístup k případnému prolomení limitů na těžbu uhlí v severních Čechách. Ministr v prosinci prosazoval zachování limitů, zatímco premiér razil názor, že na dalším osudu obcí ohrožených těžbou se musí dohodnout sami jejich obyvatelé přímo s těžaři.

Škromach: většinu ukáže volba šéfa Sněmovny

Šéf sociálních demokratů potvrdil, že počítá s tím, že po neúspěchu ODS [celá zpráva] bude pověřen sestavením vlády i on. Opět naznačil, že má pro svou vládu zajištěnou většinu. "Já pokud bych neměl zajištěnou většinu hlasů, tak je zřejmé, že bych do takového pokusu ani nešel," řekl Paroubek.

Prvním důkazem, že Paroubek ve Sněmovně disponuje většinou, má být podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha nová volba předsedy dolní komory. Stávající šéf poslanců Miloslav Vlček (ČSSD) se totiž před svým zvolením zavázal, že odstoupí, kdyby došlo na třetí jmenování premiéra, které je v kompetenci šéfa Sněmovny. [celá zpráva]

Kasal vyloučil podporu vlády opřené o komunisty

Podle úřadujícího předsedy KDU-ČSL Jana Kasala je vyloučeno, aby kterýkoliv z lidoveckých poslanců podporoval nebo toleroval vládu, která by se opírala o hlasy komunistů. Připomněl, že lidovci mají stranické usnesení, které podporu nebo toleranci takové vládě vylučuje.

"V tomto kontextu je třeba ta vyjádření brát," reagoval Kasal na Ambrozkova slova. Bývalý ministr v rozhovorech uváděl mimo jiné i to, že k podpoře ČSSD by se musela rozhodnout jeho strana. Kasal ale považuje za velmi nepravděpodobné, že by se KDU-ČSL rozhodla pro podporu menšinové vlády ČSSD. Také občanští demokraté a zelení dlouhodobě odmítají, že by případnou vládu ČSSD podpořili. Takový kabinet by se totiž musel opírat o hlasy komunistů.

Kasal rovněž uvedl, že předseda ČSSD Jiří Paroubek by neměl mít automaticky šanci sestavovat vládu. Prezident republiky by podle něj měl pověřit vyjednáváním někoho, kdo ukáže, že má reálnou šanci většinovou vládu sestavit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám