Hlavní obsah

Topolánkova vláda ve Sněmovně narazila, důvěru nezískala

PRAHA

Menšinový kabinet předsedy ODS Mirka Topolánka podle očekávání neprošel hlasováním o důvěře vládě. Nezískal potřebné hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Pro kabinet zvedlo ruku 96 poslanců, proti bylo 99 přítomných poslanců ČSSD a KSČM.

Článek

Vzhledem k tomu, že ČSSD chyběla nemocná poslankyně Lenka Mazuchová, kterou vypároval sám Topolánek a tři poslanci KDU-ČSL ze sálu před hlasováním odešli [celá zpráva], potřebovala by vláda k získání důvěry 98 hlasů.

Topolánek je vůbec prvním premiérem, jehož vláda nezískala důvěru a musí podat demisi. Učiní tak prý příští středu. Jeho ministry nyní prezident pověří dočasnou správou země do doby, než bude jmenován nový kabinet.

Premiér řekl, že rozhodnutí Sněmovny čekal. "I toto je relativní úspěch, máme za sebou první pokus," řekl Topolánek

Vláda se o přízeň poslanců ucházela s programovým prohlášením založeným na dohodě někdejšího trojkoaličního projektu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Jako cíl si vytknula dovést zemi během devíti měsíců k předčasným volbám.

Čekání na Klause

Další vývoj politické situace má v rukou prezident Václav Klaus. Ten je nyní na návštěvě v jihovýchodní Asii, vrací se ve čtvrtek. ČTK ale řekl, že nového předsedu vlády nejmenuje do senátních a komunálních voleb. Ty se konají 20. a 21. října.

Klaus musí rozhodnout, koho pověří druhým pokusem o sestavení vlády. Ústava nestanoví, jak rychle má být nový premiér jmenován.

Topolánek doufá, že druhý pokus dostane opět ODS, zda to bude znovu on ale odmítl spekulovat. Předseda Senátu Přemysl Sobotka Frekvenci 1 řekl, že si myslí, že by měl Topolánek znovu dostat prezidentovu důvěru.

Paroubek: Ať je to ten, kdo má většinu

Hlava státu není ve výběru nového premiéra nijak omezena. Předseda ČSSD Jiří Paroubek doufá, že prezident pověří právě jeho. Podle nedávného vyjádření Klausova tajemníka Ladislava Jakla by ale prezident mohl usilovat o vytvoření přechodné úřednické vlády do předčasných voleb.

Paroubek řekl, že prezident Václav Klaus by měl nyní pověřit sestavením vlády toho, kdo bude mít ve Sněmovně většinu. Zda je to on, komentovat nechtěl, řekl ale, že v takovém případě by jednal se všemi parlamentními stranami a jednání by trvala asi dva týdny.

Bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman podpořil variantu vlády odborníků, která by zemi dovedla k předčasným volbám. Neměly by v ní být stranické špičky.

Klaus odmítá vládu opřenou o komunisty

Klaus dlouhodobě odmítá vládu opřenou o podporu komunistů, je tedy pravděpodobné, že se bude snažit zabránit Paroubkovi v sestavení kabinetu, který by se na podporu KSČM musel spolehnout.

Předsedkyně klubu KDU-ČSL Vlasta Parkanová si ale myslí, že by Paroubek měl dostat šanci. Ukázalo by se podle ní, že si ani on neumí poradit a to by mu "srazilo hřebínek".

Další možnost, která by měla šanci ve Sněmovně uspět, velkou koalici, ODS už vylučuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám