Hlavní obsah

Paroubek chce vládu ČSSD, prý má pro ni podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek stále počítá s tím, že bude pověřen druhým nebo třetím pokusem o sestavení vlády. Pokud by měl vytvořit menšinový kabinet ČSSD, obsadil by do něj i členy jiných stran. Řekl to v pondělí s tím, že pro svůj kabinet má zajištěnou podporu. Konkrétní podrobnosti ale neuvedl.

Článek

Pokud by po neúspěchu vlády Mirka Topolánka (ODS) dostali druhý pokus opět občanští demokraté, Paroubek je přesvědčen, že by na něm byl třetí pokus. ČSSD podle něj udělá všechno proto, aby případný druhý pokus ODS vytvořit vládu překazila.

Paroubek se v pondělí také v náznacích zmiňoval o tom, že už nyní má pro svou případný kabinet zajištěnou ve Sněmovně nadpoloviční většinu. Konkrétní podrobnosti ale nesdělil. Omezil se na konstatování, že by vládl po celé čtyřleté funkční období. Až prý to bude "na pořadu dne", tak prý udělá demonstraci toho, že má pro svou vládu většinovou podporu. Na nadcházející schůzi Sněmovny to prý ale nebude. "Dívám se do budoucnosti s optimismem," uvedl s úsměvem.

Paroubek nebude sbírat podpisy

Podpisy pro podporu svého případného kabinetu Paroubek sbírat nehodlá. "Potřeboval pan Topolánek sbírat podpisy?" odpověděl na dotaz novinářů. Dodal, že by se mělo i při jeho pokusu postupovat podle dosavadní povolební praxe.

Na mediální vzkazy prezidentových poradců, že by Klaus nejmenoval vládu, která by závisela na podpoře komunistů, odpověděl, že ústava nehovoří o komunistech a nekomunistech, ale o poslaneckých mandátech, které mají stejnou hodnotu. "A já jsem to říkal od začátku," zdůraznil.

O důvěře kabinetu šéfa ODS Topolánka budou poslanci hlasovat na schůzi, která začíná v úterý. Paroubek odhadl, že by se mohlo hlasovat ještě v úterý večer nebo ve středu. Rozhodně také odmítl, že by ČSSD vytvořila velkou koalici s ODS nebo s ní uzavřela opoziční smlouvu.

Reklama

Související články

Paroubek: na podzim budu vládu sestavovat já

Předseda ČSSD Jiří Paroubek očekává, že po říjnových komunálních a senátních volbách jej prezident Václav Klaus pověří sestavením nové vlády. Předsedovi...

Výběr článků

Načítám