Hlavní obsah

Paroubek by vzal křeslo šéfa Sněmovny

Novinky, ČTK, znk, mib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek vpodvečer na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že je ochoten kandidovat na post předsedy Sněmovny. ČSSD také znovu vyzvala ODS k "věrohodným" jednáním. "Vyzývám ODS, pojďme věrohodně jednat o vládě," uvedl Paroubek.

Článek

Svou kandidaturu na post šéfa Sněmovny ale Paroubek podmínil tím, že nejdřív musí začít jednání o nové vládě. Kandidaturu do čela Sněmovny předloží tehdy, když ČSSD uvidí, že ODS je ochotna seriozně jednat. Zatím prý od ODS konstruktivní odezvu nezaznamenal.

Paroubek zopakoval, že socialisté jsou připraveni s občanskými demokraty hovořit o vzniku velké koalice či menšinové vlády ODS. "Ale musíme jednat," dodal.

Soc. dem. se ale úplně nevzdala myšlenky na svůj pokus o sestavení vlády. "Pokud budou odmítnuty všechny naše vstřícné kroky, naše ochota ke kompromisu, ... no tak každý musí pochopit, že to bude jisté východisko z nouze," řekl. Nyní jsou ale podle něj socialisté ochotni "neuvažovat o tom pokusu".

Vyjádření některých politiků ODS, jako například předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře nebo místopředsedkyně Miroslavy Němcové, kteří vyloučili exkluzivitu jednání s ČSSD, označil Paroubek za "výsledek politického boje před kongresem".

Šéf soc. dem. zopakoval, že čeká na písemné návrhy ze strany premiéra Mirka Topolánka. "V jednání s ODS je ohromná rezerva," dodal Paroubek s tím, že až po jejím vyplnění je možné uvažovat o diskuzi s dalšími stranami.

ODS: může to znamenat pozitivní posun

První místopředseda Petr Nečas řekl, že Paroubkova slova by mohla znamenat pozitivní posun. "To, že je ochoten se po pěti měsících přesunout na post předsedy Sněmovny je posun. Na druhou stranu ta situace ale nemůže být tvořena diktátem pana Paroubka. To vše musí být výsledkem jednání. Situace není taková, aby si vše rozhodli jen občanští a sociální demokraté," uvedl.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř řekl, že Paroubkovi přeje v tajných volbách předsedy dolní komory hodně štěstí. "Jsem rád, že půjde do tajné volby a umožní svým poslancům konečně hlasovat," podotkl.

Reklama

Související články

Křeslo šéfa Sněmovny by mohl získat Paroubek

Odcházející předseda vlády Jiří Paroubek by se mohl přesunout do funkce předsedy dolní komory parlamentu. V Radiožurnálu to řekl nynější šéf Sněmovny Lubomír...

Klaus rozhodl, Topolánek má druhý pokus

Prezident Václav Klaus i podruhé pověří sestavením vlády šéfa ODS Mirka Topolánka. V pondělí řekl, že kvůli postoji ČSSD rezignoval na hledání jiného řešení...

Výběr článků

Načítám