Hlavní obsah

Památku obětí madridského masakru uctila celá Evropa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělní v poledne se na celém území České republiky rozezněly sirény k uctění památky 200 obětí madridského masakru. V pátek premiér Vladimír Špidla rovněž vyzval občany, aby památku mrtvých uctili třemi minutami ticha. Podobná akce se uskutečnila prakticky v celé Evropě.

Foto: Archiv IHT

Ivan Hlas Trio

Článek

K vyjádření solidarity se Španěly oficiálně vyzvaly obyvatele například vlády v Bruselu, Dublinu, Paříži, Římě, Berlíně, Bělehradu, Sofii a dalších evropských metropolí.

Například v Itálii bylo po poledni ticho ve všech státních úřadech, školách a kasárnách. Vláda vyzvala, aby se k tomuto gestu připojil i soukromý sektor a umělecká scéna. Naopak ve Francii, stejně jako v ČR, zazněly úderem poledne sirény. 

Občané se dnes a v úterý budou moci rovněž zapsat do kondolenční knihy na španělském velvyslanectví v Praze. Otevřena bude po oba dny od 10:00 do 16:00. V úterý bude od 17:30 na památku obětí teroristického útoku sloužena mše v pražském kostele svatého Tomáše.

K pietě se připojila i média

Památku obětí madridského masakru ustila i veřejnoprávní média Český rozhlas a Česká televize. K pietní vzpomínce se připojila i společnost Discovery Networks Europe, která je provozovatelem stanic Animal Planet a Discovery Channel.

Na pražském letišti Ruzyně bylo na 60 vteřin zastaveno odbavování letů. "Namísto času příletů a odletů se na obrazovkách systému letištních informací objevila výzva k tiché vzpomínce na tuto tragickou událost," sdělila Novinkám mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková.

Zpřísněná bezpečnostní opatření

Česká republika v souvislosti se čtvrtečními atentáty v Madridu zpřísní režim při hraničních kontrolách a při udělování víz občanům z rizikových zemí. Policie v ulicích posílí některé své hlídky o psy, kteří jsou schopni nalézt výbušninu. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse zpravodajské služby zatím nemají informace o tom, že by proti České republice byl připravován teroristický útok.

V budoucnu se také omezí informovanost o vojenské misi v Afghánistánu. "Jsou dobré důvody k tomu, abychom se chovali jako všechny státy, které speciální jednotky na mise posílají. Není to přímý přenos o jejich působení," řekl ministr. Čeští vojáci se do Afghánistánu přesouvají v těchto dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Strach z teroristů mobilizuje Evropu

Kdo bude další? Ptá se po Madridu zneklidněná Evropa. Jednotlivé státy přijímají mimořádná bezpečnostní opatření. Mobilizaci policie a ozbrojených složek...

Policie v Česku nasadí psy na výbušniny

Ministerstvo vnitra zpřísní bezpečnostní opatření poté, co se ke čtvrtečním atentátům v Madridu na videu přihlásila teroristická organizace al-Kajdá. Zpřísní...

Výběr článků

Načítám