Hlavní obsah

Strach z teroristů mobilizuje Evropu

Právo, Novinky, DPA, ČTK, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/ŘÍM/PRAHA

Kdo bude další? Ptá se po Madridu zneklidněná Evropa. Jednotlivé státy přijímají mimořádná bezpečnostní opatření. Mobilizaci policie a ozbrojených složek vyhlásily například Itálie, Francie, Velká Británie nebo Polsko. Česká republika zatím žádná opatření nepřipravuje, uvedl to v rozhovoru pro Právo ředitel Civilní rozvědky František Bublan.

Foto: Kontra Production

Vltava

Článek

Jak v pátek potvrdili Novinkám na tiskovém oddělení ministerstva vnitra žádná opatření zatím nebyla přijata. Podle sdělení tiskového oddělení Úřadu vlády není na tento či příští týden naplánováno ani jednání Bezpečnostní rady státu.

Podle pátečního vyjádření ministra vnitra Stanislava Grosse bezprostřední teroristický útok České republice nehrozí. Podle zpravodajských informací prý není riziko vyšší než před atentáty v Madridu. Právě nyní podle Grosse zasedá analytická zpravodajská skupina, která vyhodnocuje situaci.

Podle ministra obrany Miroslava Kostelky jsou na generálním štábu zpracovány scénáře pro řadu krizových situací. "Pokud se jedná o mimořádná opatření, jež se týkají vnitřní bezpečnosti, tak to je věc ministerstva vnitra, ale pochopitelně existují dohody mezi ministerstvem vnitra a obrany pro případ že by nás vnitro požádalo, tak jsme schopni posílit policii, tak jak tomu bylo po 11. září," sdělil Právu Kostelka prostřednictvím svého mluvčího Ladislava Štichy.

ETA nebo al-Kajdá?

Ve Španělsku ani v Británii, kde se objevil dopis ve kterém se k atentátům přihlásila al-Kajdá, nepanuje jednoznačný názor, kdo za útokem stojí. Španělská vláda v pátek oznámila, že nevylučuje předem žádnou stopu.

V Británii není mezi experty zřetelně převažující názor na to, kdo je pachatelem. I když se považuje za nejpravděpodobnější, že za útoky stojí baskická ETA, panují značné obavy, že by mohlo jít o al-Kajdu, což by bylo jejím vyhlášením války v Evropě. The Independent píše, že mnoho expertů, s nimiž hovořili jeho reportéři, se přiklání k "islamistické" verzi.

Jiní britští experti vycházejí ze zkušeností s irským republikánským hnutím. Podle Johna Gearsona z King's College London může madridský útok znamenat rozštěpení ETA, kdy vzniklo radikální křídlo, podobně jako tomu bylo u Irské republikánské armády. Také to může být znakem zoufalství oslabené ETA.

Ve Francii 2. stupeň ohrožení

Ve Francii platí ode dneška kvůli čtvrtečním atentátům v Madridu druhý ze čtyř stupňů pohotovosti v rámci protiteroristického plánu nazývaného Vigipirate. Znamená to především posílení kontrol veřejné dopravy.

Na pokyn prezidenta Jacquesa Chiraka byly dnes také na veřejných budovách spuštěny vlajky na půl žerdi, a to na celé tři dny, co bude trvat státní smutek ve Španělsku.

Plán Vigipirate má žlutý, oranžový, červený a šarlatový stupeň. Nedávná vyděračská hrozba útoku proti železnicím úřady k přechodu ze žlutého na oranžový stupeň nepřiměla.

Znepokojené i další země

Mimořádná bezpečnostní opatření přijalo také Polsko, které zesílilo kontroly na hranicích, silnicích a přístavech. Oznámil to dnes premiér Lesek Miller s tím, že nemá žádné signály, že by měla být země po Španělsku další v pořadí. Tyto informace byly ale v minulosti, a to kvůli angažovanosti státu ve válce v Iráku.

Útoky v Madridu zapříčinily zostřená bezpečnostní opatření i v Itálii. Do ulic tam vyšly stovky policistů, které mají dohlížet na klid ve velkých městech, na dopravních komunikacích a veřejných prostranství.

Podobná situace panuje rovněž v Británii, jež bývá jako pravděpodobný cíl al-Kajdá označována od války v Afghánistánu, tj. od podzimu 2001.

Ředitel civilní rozvědky František Bublan:

  • Jak je na podobné krvavé orgie připravená naše země a její tajné služby?

Snaží se zachytit, co se dá. Ale nikdy nemůžeme stoprocentně a odpovědně říci, že nám nic nehrozí. To by se dalo tvrdit snad jen tehdy, kdyby zde byla osobní svoboda omezena na minimum, a to asi dost dobře nejde. Práce rozvědky stojí na dvou pilířích: jedním je operativa v krizových oblastech a druhým je mezinárodní spolupráce. Spolupracujeme asi s padesáti státy, s nimiž si vyměňujeme poznatky. To je trend nutný v celém světě. Nikdo se nemůže spolehnout sám na sebe. Ani CIA.

  • Vyplývá ze zpravodajských informací, že by bylo nutné zpřísnit bezpečnostní opatření u nás?

Zatím ne. Ale Španělsko je varování. Už je to dost blízko.

  • Čeští policisté nedávno zadrželi obrovskou zásilku výbušniny. Nemůže to být určitý signál?

K tomu se nemohu vyjadřovat, protože je to také otázka policie. Nicméně zdá se, že šlo spíš o obchodní záležitost. Někdo chtěl vydělat velké peníze. Ale to bývají první zárodky pozdějšího zneužití. Nejde jen o výbušniny, ale o jakékoli zboží využitelné pro mírové i válečné účely. Bohužel některé firmy dávají přednost zisku před nebezpečím, které v případě vývozu do rizikových oblastí hrozí.

Reklama

Výběr článků

Načítám