Hlavní obsah

Palachovo náměstí se změní, počítá se s pietou za oběti střelby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palachovo náměstí se má brzy celé proměnit, a to podle projektu, s nímž v soutěži již dříve vyhlášené hlavním městem uspěli architekti Václav Králíček a Stanislav Makarov. Králíček předpokládá, že do náměstí lze zakomponovat pietu za oběti útoku z 21. prosince 2023 na filozofické fakultě.

Foto: Václav Králíček, Stanislav Makarov, Právo

Vizualizace úprav náměstí Jana Palacha

Článek

Budoucímu uspořádání náměstí má dominovat 30 metrů vysoký stožár, pylon pro státní vlajku, a to ve středu prostoru. Jde o příležitost pro důstojnou pietu, pylon je možné výtvarně pojednat jako plastiku, řekl Novinkám Králíček. „Sochařsky zpracovaný pylon je klasické architektonické téma,“ uvedl.

Nejcennější místo

Konstrukce pylonu bude poměrně masivní. „Uvažuje se o vysokopevnostním betonu, který má vlastnosti kamene a dá se modelovat a odlévat do velkých detailů,“ poznamenal architekt.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vrchní část ventilace podzemních garáží na náměstí Jana Palacha.

Problém, který dosud brzdil realizaci úprav náměstí, spočívá v podzemních garážích pod náměstím. Vznikly při zdařilé rekonstrukci Rudolfina koncem 80. a začátkem 90. let minulého století.

„Nejcennější místo náměstí, jeho střed, dnes okupuje nádech vzduchotechniky garáží. Tým Petra Hlaváčka vede jednání se soukromými majiteli a patovou situaci se tak daří postupně odbourávat,“ stojí na webu, který nese jméno náměstka pražského primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petra Hlaváčka.

Místo setkávání

Od čtvrtka v místě poblíž Rudolfina plane pietní oheň, zatím je plánován na měsíc. Filozofická fakulta podle jednoho ze svých komuniké předpokládá, že „na náměstí Jana Palacha vznikne místo pro setkávání celého univerzitního společenství, ale i veřejnosti“. Objevily se však také úvahy, aby pietní místo bylo přímo v budově, podobně jako pamětní desky Janu Palachovi a pronásledované profesorce archeologie Růženě Vackové.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pietní oheň byl ve čtvrtek umístěn do volného prostoru poblíž Rudolfina.

Konstrukce garáží je také problematická kvůli zeleni, zasadit na ni nelze žádné stromy, na něž ostatně mají v místě s jedinečným výhledem svůj názor také památkáři.

Místo setkávání

Dopravní řešení náměstí předpokládá podstatné omezení hustoty individuální automobilové dopravy v Křižovnické ulici chystaným zpoplatněním průjezdu Smetanovým nábřežím. Pro staroměstské tramvajové zastávky by to přineslo prostorový komfort pro chodce a preferenci hromadné kolejové i autobusové dopravy.

Náměstí Jana Palacha architekti podle zadání pojali jako univerzálně využitelnou dlážděnou plochu s pylonem pro státní vlajku uprostřed a s vodním prvkem a novým pomníkem Antonína Dvořáka před vstupní fasádou Rudolfina. Nahradil by odlitek části v  50. letech nerealizovaného pomníku skladateli, který stojí od 90. let před Rudolfinem.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vjezd do podzemních garáží na náměstí Jana Palacha.

Palachovo náměstí je místem také pro další pomníky. Malíř Josef Mánes stojí na trávníku u Vltavy s paletou v ruce od roku 1951. V parku před nábřežní fasádou Uměleckoprůmyslové školy byl v roce 2015 umístěn jako součást vítězného architektonického návrhu pomník Janu Palachovi. Je dílem amerického sochaře s českými kořeny – Johna Hejduka. Jedná se o novodobou abstraktní pietu k matce a jejímu obětovanému synovi.

Před rokem 1989 uprostřed náměstí, které neslo tehdy jméno Krasnoarmějců, stála rudá pěticípá hvězda. Podle architekta byla na místě, kam bylo v roce 1945 pochováno několik sovětských tankistů, jejichž ostatky byly později přeneseny na Olšanské hřbitovy. Za protektorátu šlo o Mozartplatz, předtím o Smetanovo náměstí, před stavbou nábřežní zdi šlo o Rejdiště.

FOTO: Sbírání svíček z piety za oběti střelby na fakultě

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám