Hlavní obsah

Palach nás stále vede k přemýšlení o svobodě, řekl Bek u piety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věnce u památníku Jana Palacha na kolejích Vysoké školy ekonomické na pražském Jarově, kde Jan Palach před studii na filozofické fakultě bydlel, položili v úterý ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a rektor VŠE Petr Dvořák. Podle Beka je i při upomínce 55 let od Palachova činu opět třeba přemítat nad svobodou a jejím ohrožením.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) uctil památku Jana Palacha, který se v lednu 1969 upálil na protest proti postoji politiků a veřejnosti po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Pamětní deska na budově Vysoké školy ekonomické.

Článek

„Dnešní výročí je nepochybně příležitostí k reflexi a kontemplaci. Vždy se zdráhám o tom činu mluvit nahlas, protože bych mohl upadnout do běžných klišé. Snažil jsem se ho vždy pochopit na základě nějaké paralely, která je mi blízká,“ řekl Bek.

Osobně podle svých slov pomáhá připomenout si, co zažíval v roce 1989, kdy byl jako student Karlovy univerzity nesen „opojným pocitem svobody“, a postavit jej do kontrastu s rokem 1969, kdy se Jan Palach rozhodl pro svou akci.

„Na základě toho se snažím představit, jaké velké bylo rozhořčení, zděšení a znechucení z toho, co se dělo kolem něj,“ uvedl Bek.

FOTO: Lidé po celé Praze si připomínají Jana Palacha

Domácí

„Ale to je jenom nepřímá pomůcka, jak se já snažím vyrovnávat s činem, který je pro mě stále předmětem přemýšlení a stále výzvou k tomu, abychom stále promýšleli, zda je naše svoboda v ohrožení a co můžeme udělat pro to, abychom si ji udrželi,“ dodal Bek.

Podle rektora Dvořáka je zapotřebí připomínat mladé generaci, jak důležitý čin to byl a za co Palach bojoval. „Vážím si toho, že se tu můžeme setkat a vzpomenout,“ řekl s odkazem na fakt, že připomínky Jana Palacha byly za komunismu potlačovány.

Večer setkání u filozofické fakulty

Vzpomíná také Univerzita Karlova. Její rektorka Milena Králíčková spolu s desítkami představitelů studentských spolků a studentů Gymnázia Jana Palacha v Mělníce zapálila v prostorách Karolina svíčku u Palachovy podobizny přiléhající k soše Jana Husa.

„Děkuji, že můžeme dnes společně uctít památku Jana Palacha, který se obětoval z lásky k lidem,“ uvedla.

Další pietní shromáždění za přítomnosti nejen rektorky a Beka jsou naplánována na podvečerní hodiny u busty Jana Palacha na budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

„Já jsem měl to štěstí, že jsem mohl prožít polární protiklad toho, co zažíval Palach v roce 69. Já v roce 89 byl studentem Karlovy univerzity a zažil jsem ten okolní pocit svobody, který se dostavil,“ uvedl u pietního místa ministr školství Mikuláš Bek.

Reklama

Související témata:

Související články

V Mělníku si lidé připomínali Jana Palacha

Čtyři roky chodil Jan Palach do mělnického gymnázia v Jungmannových sadech a právě tady si jeho čin z 16. ledna 1969 v úterý dopoledne připomínali děti,...

Výběr článků

Načítám