Hlavní obsah

Palachův spolužák: Cítím vůči němu stud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okupaci vnímal Jan Palach jako zradu i proto, že byl oddaný slavjanofil, vzpomíná na svého spolužáka jeho kamarád ze studií na Vysoké škole ekonomické Jan Šolta. Při připomínce skonu slušného, zdrženlivého a obětavého kluka, jak Palacha v rozhovoru pro Novinky popsal, se ani po 55 letech neubránil slzám.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Pietní akt před studentskými kolejemi VŠE, kterého se zúčastnili i bývalí studenti Jana Palacha. Na snímku Jan Šolta

Článek

Jak vzpomínáte na Jana Palacha?

S velkým studem, protože dalších dvacet let jsme za minulého režimu dělali nějaké kompromisy. On je v otázkách, jako je vlast, nesnášel. Byl zrazen okupací a pak tím, že to udělali Slovani. Věřil velice v budoucnost slovanství, skoro bych i řekl, že byl rusofil.

Jaký byl student?

Byl lepší průměr. Zajímaly ho ale dějiny. Trochu jsem mu pomohl, když jsem zjistil, že je možné přestoupit na filozofickou fakultu bez přijímaček. Tehdy to ještě šlo.

Ale pořád ho vidím jako normálního kluka, ne jako postavu z žuly. Byl to velmi hodný a slušný kluk, až zdrženlivý.

Kdy jste se poprvé setkali?

Přišel za Hubertem Bystřičanem, se kterým jsem bydlel na koleji, a zeptal se mě: „Prosím vás, můžete mi říct, kdy přijde Hubert?“ Říkal jsem mu, co blbne, že ještě nemám hotový čtvrtý ročník a že třeba vystuduje dřív než já. Řekl jsem mu, že Hubert přijde později, a on odešel. A pak jsem zjistil, že tam stojí na chodbě.

V Mělníku si lidé připomínali Jana Palacha

Domácí

A třeba když se stal referentem celoškolského hlavního výboru pro styk se sovětskými komsomolci, poslali mu telegram, že přijedou z Moskvy nějaké brigády. Ale nebylo jasné, kterým vlakem. Čekal 24 hodin v zimě, v mrazu na nádraží, až přijedou. Velice obětavý.

Jak na něj okupace dolehla?

Vím to jen zprostředkovaně, protože jsem od srpna musel na vojnu. Předtím vyjel do SSSR jako studentský předák na brigádu. Zjistil tam, že se s ním Rusové vůbec nebaví, z čehož byl rozčarovaný. Byl bytostný slavjanofil, ale nebyl komunista.

Byl s tímto názorem v kolektivu unikátní?

Relativně ano. Ale byl to velký a zaujatý čtenář a s ostatními lidmi se moc nebavil. Zastával myšlenku z 19. století, že Slované si pomůžou. Byl v tomto postoji pevně zasazen. To mu nemohl nikdo vyvrátit.

SPECIÁL: Palachův týden přinesl největší protirežimní protesty

Historie

Dal se očekávat jeho čin?

Když odešel na filozofickou fakultu, cítil se tam opuštěný. Podle mě si tam nenašel kamaráda.

Je fakt, že dostal povolení vyjet do Francie, odkud se vrátil koncem října. Na fakultu nastoupil začátkem listopadu a za 14 dní byla studentská stávka. Podle mě ale na něj filozofové koukali i trochu svrchu, protože byl pro ně zemědělec. Bavil se s kamarády z VŠE, chodil sem na koleje, ale ten čin byl nečekaný. Myslím, že chtěl vyburcovat národ a chtěl, aby to bylo slyšet. Ale burcovat někde na rohu? Musel udělat něco, co trhne oponou a co všichni zaznamenají.

Jak jste se o tom dověděl?

Byl to šok. Byl jsem na vojně ve Špindlu a v rádiu říkali, že se někdo upálil. Pak jsem si přečetl noviny.

Co to pro vás dnes znamená?

Je to pro mě velká úcta a stud. Ne vždy jsem se choval, jak bych měl. On byl čestný a nebral kompromisy.

Režim se snažil vzpomínky na jeho čin upozadit. Vy jste si jej připomínal?

Soukromě. Ale spontánní protesty na Palachův týden v lednu 1989 nikdo nečekal. Tím byla zaskočena i Charta 77.

O Janu Palachovi

Narozen 11. 8. 1948 ve Všetatech (okr. Mělník) v rodině živnostníka. Jeho otec byl pro něj velkým vzorem, ten ho také přivedl k zálibě v české historii. Při studiích na mělnickém gymnáziu se jeho láska k dějepisu díky tamnímu profesoru dějepisu Antonínu Vrbovi ještě prohloubila.  V roce 1968 začal studovat obor dějepis - politická ekonomie na Filosofické fakultě Karlovy univerzity.

Období takzvaného pražského jara, které v roce 1968 znamenalo národní probuzení a naději, prožíval velmi intenzívně, účastnil se mnoha schůzí a diskusních setkání a byl nadšeným zastáncem společenských změn, směřujících k demokracii. Vpád vojsk Varšavské smlouvy do Čech 21. srpna 1968 nesl velmi těžce.

Poté, co vládní představitelé podepsali Moskevský protokol, který znamenal souhlas s okupací, zavládla mezi lidmi bezmoc a rozčarování. Proto se v listopadu 1968 zúčastnil manifestace mladých dělníků a studentů proti porušení národní suverenity. Nechtěl se smířit s tím, že lidé si začínají na přítomnost okupantů zvykat. Proto napsal dopis, kde píše, že je první „pochodní“, jež žádá zastavení cenzury. Posléze svůj život dobrovolně ukončil.

Na Václavském náměstí se na protest proti sovětské okupaci a vývoji ve společnosti polil 16. ledna 1969 hořlavinou a zapálil se. Svým činem chtěl probudit národ z otupělosti a beznaděje a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci. Jeho skutek došel naplnění o 20 let později v tzv. Palachově týdnu, který předznamenal konec totalitního režimu v Československu.

Zemřel 19. 1. 1969 v Praze, pohřben na Olšanech (1973 ostatky exhumovány a uloženy ve Všetatech)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám