Hlavní obsah

V Mělníku si lidé připomínali Jana Palacha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník

Čtyři roky chodil Jan Palach do mělnického gymnázia v Jungmannových sadech a právě tady si jeho čin z 16. ledna 1969 v úterý dopoledne připomínali děti, studenti i dospělí pamětníci tehdejších událostí. Upálením chtěl vytrhnout lidi z letargie, do níž upadali po okupaci v roce 1968.

V Mělníku se v úterý dopoledne konal pietní akt připomínající smrt Jana Palacha.Video: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

„Jan Palach byl mým vrstevníkem, byl jen o půl roku starší než já. Neznali jsme se osobně, ale chodili jsme na společné přednášky. Jeho smrt pro mě byla opravdovým otřesem. Zúčastnil jsem se smutečního průvodu a síla tohoto okamžiku ve mě zůstala napořád,“ uvedl při pietním aktu k uctění památky Jana Palacha senátor Jiří Drahoš (za STAN).

„Jeho oběť je mementem, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí. Prosincové události na filozofické fakultě ukázaly, jak je život křehký a bezpečí relativní,“ doplnil Drahoš a připomněl tragické události na Palachově alma mater.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V Mělníku si místní připomínali oběť Jana Palacha a jeho čin 16. ledna 1969. Palach chodil v Mělníku na gymnázium (světlá budova na snímku za Palachovým památníkem).

V Mělníku si mohou Palacha připomínat lidé nejen u samotného památníku, ale pár metrů od něj jsou nainstalované panely s několika fotografiemi z jeho pohřbu od Dalibora Guta. „Tehdy, po okupaci Československa jsem tady chodil do zahradnické školy, nechtěli nás vůbec pustit do Prahy. Na pohřeb jsem se pak dostal, jsou tu fotky z Karolina, kde byl posmrtně vystaven, další z průvodu,“ popisoval Gut.

„Vylezl jsem na ležení u sv. Mikuláše, vyšplhala tam spousta lidí, všichni chtěli vidět, ale lešení se začalo kymácet, tak policajti všechny vyháněli. Já zůstal ležet úplně nahoře pod okapem na posledním patře lešení a odtud jsem fotil,“ upřesňoval fotograf. Přihlížejícím dětem připomínal, aby si vážili dnešních podmínek. „Na nás tenkrát spadla klec, nesmělo se cestovat za železnou oponu. Není normální, že se dneska rozhodnete a zítra můžete jet, kam se vám chce,“ upozornil Dalibor Gut.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pohřeb Jana Palacha připomínají v Mělníku nově vystavené fotografie.

V nedalekých Všetatech Palach žil s matkou. Tu připomněla senátorka Jarmila Smotlachová (ODS). „Moc se o ní nemluví, ale chci jí vzdát hold, musela snášet neskutečnou bolest a současně ctila synovo rozhodnutí,“ uvedla Smotlachová. Nyní je v Palachově domku malé muzeum.

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (za STAN) se snažila nastínit, jak by asi mohl Jan Palach vypadat dnes, pokud by svůj čin neudělal. „Tehdy mu bylo jen 20 let, nyní by mu bylo 75 let. Možná by byl dědečkem tady někoho z vás,“ dívala se do tváří mnoha přítomných dětí. „Možná by žil stranou ve svých Všetatech, ale spíš si myslím, že by byl aktivní, byl by komentátorem dnešního dění, možná… To se nikdy nedozvíme, protože se rozhodl bojovat svým činem,“ dodávala hejtmanka.

Pieta za oběti z filozofické fakulty. Účast byla obrovská

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám