Hlavní obsah

Pacifista Babiš začíná být ohrožením země, míní Lipavský. Orel mouchy nelapá, kontruje šéf ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš začíná být bezpečnostním ohrožením České republiky. V neděli to uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který tak komentoval Babišovu kritiku kroků vlády přerušit společná jednání se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica. Babiš tvrzení odmítl a za riziko označil naopak Piráty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Andrej Babiš o zahraniční politice neví vůbec nic,“ konstatoval Lipavský v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

„Teď najíždí na nějakou pacifistickou notu, nevím, kdo mu ty mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že začíná být bezpečnostním ohrožením této země,“ dodal ministr s poukazem na Babišovy výroky o potřebě míru mezi Ukrajinou a Ruskem, které sousední zemi před dvěma lety napadlo.

Babiš v reakci označil za hrozbu naopak Piráty, kteří se podle něj zapojili do prezidentské kampaně na Slovensku.

Vondráček: Sankční seznam není klatba. Za dialog s Ruskem se nestydím

Domácí

Prohlásil rovněž, že za jeho vlády bylo z ČR vyhoštěno v souvislosti s kauzou Vrbětice několik desítek ruských diplomatů a on sám nikdy s ruskými politiky nikdy nevystupoval. Lipavský je podle něj ministrem jen náhodou a „orel mouchy nelapá“.

„Česko-slovenské vztahy narušil Matovič, Fiala je teď ničí úplně. Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit,“ okomentoval v týdnu krok vlády Babiš.

Přerušit mezivládní setkávání podpořil rovněž Alexandr Vondra (ODS), který zdůraznil, že nejde o zastavení komunikace obou zemí.

Premiér Petr Fiala (ODS) podle něj „dvakrát spolkl ropuchu“ a poslouchal „putinovskou propagandu z úst slovenského premiéra“. Uvedl to s poukazem na dvě nedávná setkání obou politiků. „To neznamená, že ji bude polykat furt,“ dodal.

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) tvrdil, že Ficovo jednání vztahy obou zemí nijak neohrožuje, neboť na evropském poli se slovenský premiér chová ryze pragmaticky.

„Nám se rozpadají sousedské vztahy,“ míní Zaorálek.

Danko: Rusko není na Ukrajině agresor

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám