Hlavní obsah

Otevření školek se ve většině krajů nejspíš odkládá. Určenou hranici splní jen dva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 26. dubna by se podle vyjádření ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) mohly otevřít v některých krajích mateřské školy pro všechny děti. Mnoho jich ale zřejmě nebude, protože vláda zvolila pro otevírání tvrdé kritérium: průměrný týdenní přírůstek nově nakažených musí být pod 100 na 100 tisíc obyvatel. Drtivá většina krajů je však od této hranice na míle vzdálená.

Článek

Počty nově nakažených onemocněním covid-19 stále klesají, stejný trend platí i u hospitalizovaných. Epidemická situace se zlepšuje a vláda může začít obezřetně rozvolňovat opatření. Prioritou jsou školy a školky.

Od pondělí se v některých krajích otevřou školky pro všechny děti

Koronavirus

Za pondělí bylo v Česku odhaleno celkem 3301 nových nákaz, na Prahu připadlo 257 nových případů, což je nejvíce ze všech okresů. Ačkoliv by se tedy mohlo zdát, že tyto nízké okresní počty nově odhalených případů nahrávají brzkému otevírání škol a školek, zřejmě tomu tak ještě nějakou dobu nebude.

Jak totiž ukazuje graf, hranici 100 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel z posledních sedmi dní splňuje v současnosti pouze Karlovarský a Královéhradecký kraj. V prvním jmenovaném regionu přibylo za poslední týden průměrně 64 případů na 100 tisíc obyvatel, v druhém pak 76.

Nejblíže k otevření mateřských škol, dětských skupin a lesních školek má pak Plzeňský kraj, který je necelých dvanáct případů nad kýženou hranicí. V pořadí pak následuje Praha se 144 novými případy za týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, Středočeský kraj (164) a Liberecký kraj (168). Po dvou sty případy je pak už jen Jihomoravský kraj.

Čísla na Zlínsku otevírání školek nenapomáhají

Nejhůře si stojí Zlínský kraj se svými 290 případy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Otevření školek je tedy v tomto regionu v následujících týdnech velmi nepravděpodobné.

Kvůli nepříliš uspokojivé epidemické situace a tamním číslům se před čtrnácti dny uvažovalo o tom, že se zde oproti zbytku republiky neotevřou první stupně základních škol. Zlínští hygienici nakonec ale rozhodli, že situace umožňuje pustit nejmladší žáky do lavic.

Dobře si nestojí ale ani Ústecký (248) a Jihočeský kraj (266) a Vysočina (268). V prvním jmenovaném regionu, konkrétně na Děčínsku, se před čtrnácti dny kvůli nepříznivým číslům odložilo otevření škol. Děčínsko tak bylo jediným okresem v Česku, kde se děti do lavic nevrátily.

O dalším rozvolnění vláda rozhodne ve čtvrtek, na řadě jsou obchody

Domácí

Současnou situaci a čísla v krajích ovlivnilo šíření nakažlivější britské mutace. Z mapy je patrné, jak se nákaza přes Českou republiku šířila - první regiony, kde se mutace rozšířila, nyní patří k nejlepším, naopak Morava, kam mutace dorazila až později, se z toho teprve nyní vzpamatovává a tomu odpovídají i výrazně vyšší týdenní hodnoty, než je tomu v Čechách.

Je tedy pravděpodobné, že na Moravě se školky až na výjimky zřejmě otevřou později než v některých jiných částech naší země.

Podobné důsledky by to mohlo mít i při rozvolňování dalších opatření z různých oblastí společenského života, které chce vláda probrat na svém jednání ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám