Hlavní obsah

Ostuda České pošty: Zásilky chodí i déle než týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedávném kolapsu na jihu Čech, kde dopisy a složenky nabíraly zpoždění i přes tři týdny, se množí stížnosti na do­ručování Českou poštou i z dalších částí republiky. Některým podnikatelům to způsobuje vážné problémy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Mám klienta na jižní Moravě, kterému zpracovávám měsíčně daňové přiznání k DPH vždy do 25. dne následujícího měsíce. Podklady, které nemůže naskenovat a poslat e-mailem třeba i kvůli špatné čitelnosti, mi posílá poštou do 15. dne v měsíci. Pošta si nechává zaplatit zrychlené dodání do druhého pracovního dne v režimu D+1. Ještě nikdy ale v termínu nedoručila,“ sdělila Právu účetní Jaroslava z pražské Zbraslavi.

Pošta na Zbraslavi podle ní kvůli snížení počtu doručovatelů nyní roznáší jen jedenkrát týdně, a pokud přijde obálka na hlavní poštu do sousedního Radotína, tak ji doručí až další týden, zpravidla za sedm dní.

„A to už opravdu nestíhám všechno zpracovat a zaslat včas finančnímu úřadu. Za pozdní zpracování mi přitom hrozí pokuta 50 tisíc korun,“ posteskla si Jaroslava.

Pošty zachraňují středoškoláci a babičky

Ekonomika

Opožděné doručování ale způsobuje v místě i další potíže. „Časopisy se roznášejí i s týdenním zpožděním. U důchodců je to problém i proto, že programy televize už neplatí a nový časopis zase nedojde včas. Předplatitelská linka nepomůže, ta to musí jen stále reklamovat a upozorňovat poštu, že neplní smluvní podmínky,“ konstatovala Jaroslava.

„Takto jsem také věděla, že mi jde obálka s pruhem, tedy pokuta, do vlastních rukou, a trvalo to patnáct dní, než mi ji uložili na naší zbraslavské poště. Konstatování, že nejsou doručovatelé a z dvaceti jich zbylo osm, není omluva, ale katastrofa kvality pošty,“ dodala.

Pohled z Krkonoš putoval jedenáct dní

Na zdlouhavé doručování upozornili i lidé v diskusi na serveru Novinky.cz. Jeden z nich se pozastavoval nad tím, že důležitý doporučený dopis za 75 korun putoval z Hradce Králové do 24 kilometrů vzdálených Pardubic čtyři pracovní dny.

Českou poštu letos kvůli úsporám opustilo 1277 zaměstnanců, především pracovníci poboček a doručovatelé.

Šéf pošty Štěpán: Propustíme desítky manažerů

Ekonomika

„Zkrouhli počet doručovatelů. Pro oblast, kde dřív byli tři čtyři lidi, zůstala třeba jen jedna doručovatelka,“ uvedla na dotaz Práva pracovnice jedné z východočeských poboček. Lidé jsou podle ní přetíženi jak v terénu, tak na samotných pobočkách.

Situace se podle této pracovnice navíc zhoršila i v depech. „Lidé musejí počítat s tím, že zásilka, která má dojít do druhého dne, může jít i tři dny. Ty standardní pak mohou být doručeny i za týden až deset dní,“ potvrdila Právu.

Foto: Robert Procházka, Právo

Pobočka České pošty v Praze v Italské ulici. Ilustrační snímek

„Většina pošťáků je z toho nešťastná, lidé jim často nadávají, ale oni toho prostě víc zvládnout nemohou,“ doplnila. Někde se pošta snaží neutěšenou situaci řešit brigádníky, což ale podle ní často jen zvětšuje chaos.

Letos v létě neplatí ani to, že pohled z dovolené nebo třeba dětem na tábor potěší adresáta vždy v okamžiku, který odesílatel odůvodněně předpokládá. „Pohled z Pece pod Sněžkou došel teď v srpnu na pražské Jižní Město až po jedenácti dnech. Máma mi říkala, že ten den jí přišlo do schránky najednou asi pět zásilek,“ řekl Právu čtenář Jan.

Slibují nápravu

Pověřený ředitel České pošty Miroslav Štěpán v nedávném rozhovoru pro Právo přiznal, že s kvalitou listovního doručování za poslední týdny není spokojen. „Nemyslím si ale, že to je v personálních kapacitách. Je to o organizaci práce a systémových opatřeních v doručovatelské síti,“ řekl a slíbil brzkou nápravu.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík potvrdil, že se podnik potýká s problémy na více místech. Podle něj se jedná o manažerská selhání, kdy vedoucí nebyli schopni vykrýt výpadky, když některý ze zaměstnanců odešel, a podobně.

„Ředitel Štěpán se osobně sešel s vedením logistiky a požaduje po něm řešení, aby se problémy neopakovaly. Tyto lokální problémy řešíme a doufáme, že je v průběhu srpna vyřešíme, tak aby koncem měsíce a od září už žádné podobné nebyly,“ sdělil Vitík.

Pošta na konci července propustí 250 doručovatelů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám