Hlavní obsah

Pošty zachraňují středoškoláci a babičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po kolapsu České pošty, kdy v červenci čekaly tisíce lidí v některých obcích Českokrumlovska a Českobudějovicka i na doporučené dopisy a složenky skoro čtyři týdny, se situace zlepšila. K dokonalému stavu ale ještě hodně schází.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lidé si vyzvedávají doporučené zásilky i balíky na poště v Boršově nad Vltavou.

Článek

Zkušené doručovatelky se pošta snaží nahradit brigádníky, hlavně ze středních škol. Těm pomáhají i členové jejich rodin. Právo se o tom tento týden ve středu přesvědčilo v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku a také v Křemži na Českokrumlovsku, kterých se kolaps týkal.

„V každém případě v sobotu a v neděli pošta rozváží a přibyla také jedna brigádnice, která má na starosti několik ulic,“ sdělil Právu starosta Boršova Jan Zeman (Pro Boršov).

Rozvoz s kočárkem

Podle něj se na místo doručovatelky hlásili i další místní jako třeba matka malého dítěte, která by rozvážela poštu ráno s kočárkem, anebo důchodci. „Pošta jim však nabídla místa v centru Českých Budějovicích. Zřejmě doručovatelky scházejí opravdu všude,“ dohadoval se starosta.

Brigádníkům v Boršově i v Křemži pomáhají i členové rodiny. Právu to řekla žena, která v pondělí řešila roznášku se svou sedmnáctiletou vnučkou v Boršově nad Vltavou. Vyrazily do ulice Pod Skálou, k obecnímu úřadu a dále do několika ulic po pravé straně za obecním úřadem.

„Šlo to poměrně dobře, ale musely jsme mít kolo, protože bez něho bychom to nezvládly. Dostala jsem mapku, ale opravdu zásadní je, aby doručovatel ty ulice a lidi znal. Celkem jsme na tom pracovaly asi tři hodiny. Od té doby čekáme na další várku a zatím se nikdo neozval, že přivezli další poštu,“ vyprávěla ve středu Právu starší žena.

Šéf pošty Štěpán: Propustíme desítky manažerů

Ekonomika

Ideální to není

Potvrdila, že doručovatelky mají těžkou práci. „Rozhodně je obdivuji, že v tomto zaměstnání vydržely i desítky let. Vůbec se nedivím, že podávaly po další reorganizaci výpovědi,“ řekla.

Podobně jako v Boršově mají brigádníky i v Křemži. „Máme tady dívku s chlapcem ve středoškolském věku, kterým pomáhá s roznáškou maminka. Samozřejmě že nezvládnou tuto práci za pár dní. Navíc nemohou obsáhnout všechny ulice,“ vysvětlil Právu starosta Křemže Josef Troup (Křemežsko – náš domov).

Podle Troupa je do ideálních donášek daleko. „Ověřili jsme si to na našem zpravodaji, který jsme předali na poštu v minulém týdnu v úterý, a například v Chlumu, jenž pod nás spadá, ho někteří obyvatelé nedostali ani na začátku tohoto týdne. Podle smlouvy má být přitom doručen do dvou dnů. O víkendech nám pak přivážejí poštu doručovatelé například z Plzeňského kraje,“ podivoval se starosta.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Starosta Křemže Josef Troup s místním zpravodajem, který se dostal k lidem do schránek s mnohotýdenním zpožděním.

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík si pochvaloval hlavně spolupráci s obcemi a upozornil, že na rozdíl od července je veškerá pošta roznesena. „Všechny zásilky byly doručeny o víkendu 5. a 6. srpna. Daří se nabírat jak brigádníky, tak kmenové zaměstnance, na náboru spolupracujeme i se starosty dotčených obcí,“ uvedl Vitík.

Kvůli červencovému kolapsu pošt v některých obcích na Českobudějovicku a Českokrumlovsku byl generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán i na jednání u jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS). Za situaci se Štěpán omluvil a Právu sdělil, že místní krizi zapříčinily chyby manažerského přístupu na poště 1 v Českých Budějovicích.

Česká pošta se do dvou let rozdělí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám