Hlavní obsah

Ostravský primátor založil nový klub městských zastupitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Primátor Ostravy Tomáš Macura (zvolen za ANO) oznámil ve středu ráno v úvodu ostravského zastupitelstva, že založil s dalšími třemi kolegy nový klub městských zastupitelů. Je to den poté, co byl Macura společně se svou náměstkyní Zuzanou Bajgarovou vyloučen ze zastupitelského klubu ANO. Sami z tohoto klubu odešli i jeho druhá náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitel Robert Čep.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ostravský primátor Tomáš Macura

Článek

„Pro nedostatek času ještě nebyl vybrán vhodný název pro nový klub, proto se zatím jmenuje Nezařazení,“ informoval ostravské zastupitele primátor Macura. Dodal, že další novinkou je výměna na postu předsedkyně klubu zastupitelů ANO. „Nově ho zastává místo Kateřiny Šebestové Hana Tichánková,“ upřesnil Macura.

Nový klub Nezařazení nyní tvoří kromě primátora i jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová a Kateřina Šebestová, čtvrtým členem je zastupitel Robert Čep.

Klub zastupitelů hnutí ANO má v současnosti 17 členů z původních 21. Ostravskou koalici kromě ANO tvoří hnutí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráti. Ostravské ANO vyhrálo loňské komunální volby s převahou 21 křesel v 55členném zastupitelstvu. Koalice nyní má 29 hlasů.

Ostrava bude mít nového primátora v dubnu. Zinscenovaný proces, tvrdí Macura

Domácí

Poté, co se v úterý v podvečer ostravský klub zastupitelů ANO rozdělil, mají koaliční partneři obavy o to, zda stávající koalice vydrží, zda bude dostatečně silná.

„Máme koaliční smlouvu, kterou samozřejmě respektujeme. Musí to však respektovat všichni. Pokud nebude koalice usnášeníschopná, tak to budeme muset řešit. Minimálně potřebujeme 28 hlasů,“ řekl Právu za hnutí Spolu náměstek primátora pro zdravotnictví a sociální věci Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). Dodal, že již zaregistrovali signály, že by se mohlo stát, že koalice nebude mít většinu. „Oficiálně ale nikdo nic nedeklaroval. Pokud se situace změní, tak budeme muset reagovat,“ řekl Pražák.

V podobném duchu reagovali i ostatní členové koalice. „Nic překotného teď nemůžu říct, koaliční smlouvu máme uzavřenou s hnutím ANO, se kterým se nyní o nově vzniklé situaci budeme bavit. Samozřejmě určité ohrožení tady je,“ uvedl náměstek pro dopravu a sport z ODS Jan Dohnal (Spolu). Ohrožení koalice vnímá i šéfka Pirátů, náměstkyně pro školství a kulturu Andrea Hoffmannová. „Když se rozštěpí klub, tak vždy může vzniknout problém. Je to interní záležitost klubu ANO, nicméně my jsme připraveni se sejít a jednat,“ uvedla Hoffmannová.

Opozice v pohotovosti

Nejsilnější opoziční hnutí Ostravak je otevřeno případným nabídkám. Podle lídra Ostravaka Lukáše Semeráka by případná nová koalice měla mít sílu alespoň 30 hlasů, což už nyní nemá.

Podle nově zvolené předsedkyně klubu zastupitelů hnutí ANO Hany Tichánkové však je v rozštěpeném klubu, který nyní má 17 členů, jednota. „Jsme domluveni, že pan primátor Macura opustí vedení města k příštímu, dubnovému zastupitelstvu. O novém vedení města bude rozhodovat oblastní sněm, kde budeme kandidáty nominovat. Nové vedení by tak mělo být zvoleno na dubnovém zastupitelstvu,“ uvedla Tichánková s tím, že nevylučuje ani možné rozšíření současné koalice.

Vondrák má u zastupitelů ANO plnou podporu, hejtmanem zůstane

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám