Hlavní obsah

Ostravskou Malou Kodaň má zachránit sbírka

– Ostrava

Sbírku, která pomůže zajistit, aby se i letos během léta proměňovala část Havlíčkova nábřeží v centru Ostravy na víkendovou pěší zónu zvanou Malá Kodaň, vyhlásil Ostravský spolek náplavkářů. Vybrat chce 200 tisíc korun, určeny budou na úhradu dočasného dopravního značení.

Foto: Ostravský spolek náplavkářů

Pěší zónu zvanou Malá Kodaň mohli Ostravané zažívat už dvě léta.

Článek

Malou Kodaň mohli Ostravané užívat už dvě léta. Jde o část Havlíčkova nábřeží u řeky Ostravice a přilehlých ulic Kostelní a Biskupská. Ty se od července do poloviny září měnily o víkendech v pěší zónu určenou k procházkám, koncertům, tanci, promítání filmů v rámci letního kina, zábavě a akci zvané Trhy, co se hledají.

„Vše je založeno na dobrovolnosti a nevýdělečnosti. Jediný náklad, který je třeba uhradit, je každotýdenní dopravní přeznačování, které na jeden víkend stojí necelých patnáct tisíc korun,“ vysvětlil Právu zástupce spolku a provozovatel klubu Dock Jan Jůzl. Dodal, že dva roky po sobě hradil uzavření nábřeží značkami obvod Moravská Ostrava a Přívoz.

Foto: Ostravský spolek náplavkářů

Aby se i letos mohli lidé na nábřeží bavit, potřebuje Ostravský spolek náplavkářů sehnat na dopravní značení 200 tisíc korun.

Místostarosta David Witosz (Piráti) uvedl, že šlo dohromady asi o 300 tisíc, což radnice brala jako podporu podniků. „Loni byly náklady na každotýdenní změnu značení vysoké, přibližně dvě stě tisíc, a to kvůli uzavírce Bohumínské a nutnosti vymezení komplikovanější objízdné trasy,“ popsal s tím, že nerušená zóna na nábřeží s omezenou dopravou se však ukázala jako životaschopná. „Což obvod vnímá pozitivně, její financování a provoz však už bude na bedrech podniků, které ji využívají,“ připojil.

Ať lidé řeknou, zda to chtějí

Jenže spolek a podniky, které za Malou Kodaní stojí, na hrazení nákladů na dočasnou změnu dopravního značení nyní nemají. „Proto jsme se rozhodli obrátit na lidi. Přijde nám to fér. Chceme je zmobilizovat, ať sami řeknou, jestli to opravdu chtějí. Ať projeví zájem, ať se taky aktivně zapojí,“ nastínil Jůzl, jak také spolek sbírku na crowdfundingovém portále HitHit.com chápe.

Členové spolku věří, že potřebných 200 tisíc vyberou. „A pokud ne, tak zkusíme ještě firemní podporu aspoň na omezený počet víkendů. Jinak si odpočineme a počkáme, až se podaří permanentně změnit na nábřeží dopravní značení,“ prozradil Jůzl.

Foto: Ostravský spolek náplavkářů

Pěší zóna zvaná Malá Kodaň

To by mohlo být za rok. „Nábřeží není možné přetvořit na regulérní pěší zónu, naším cílem však je trvalý zákaz průjezdu automobilů, aby příští rok v létě bylo možné venkovní akce na nábřeží pořádat s minimálními náklady na změny dopravního značení,“ uzavřel místostarosta Witosz.

U Ostravy natočili vlka

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám