Hlavní obsah

Originální, čestný člověk. Politici vzpomínají na zesnulého Baštu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Originální, čestný člověk, vzpomínají politici na zesnulého poslance SPD, bývalého ministra a někdejšího diplomata Jaroslava Baštu. Ten zemřel v noci na pondělí ve věku 75 let. Soustrast vyjádřili exprezidenti, premiér i šéfové stran vládní koalice. Spolustraníci z SPD připomínají jeho životní zkušenosti a vzdělání.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jaroslav Bašta a Tomio Okamura.

Článek

„S Jaroslavem Baštou jsme se sice názorově rozcházeli, ale vážil jsem si jeho statečného postoje za minulého režimu. Rodině a všem blízkým vyjadřuji upřímnou soustrast,“ řekl Novinkám premiér Petr Fiala (ODS).

Podobně se vyjádřil i vicepremiér, ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš. „I když jsme se v mnoha názorech s panem Baštou neshodli, toto jsou momenty, kdy jdou politika i rozpory stranou,“ uvedl.

Soustrast vyjádřila i šéfka Sněmovny a TOP 09 Pekarová Adamová. „V úterý začneme schůzi minutou ticha a na již tradičním místě ve Sněmovně bude od pondělí připraveno pietní místo,“ popsala redakci.

Zemřel Jaroslav Bašta

Domácí

Na Baštu vzpomínají i bývalí prezidenti. „Jaroslava Bašty jsem si vždy velmi vážil jako naprosto čestného člověka. Je mi moc líto, že už není mezi námi,“ uvedl na Facebooku Miloš Zeman, který s poslancem v minulosti spolupracoval. Bašta byl ministrem bez portfeje v jeho vládě.

„Byl svůj, byl originální. Držel si svůj tón, svá témata,“ přidal se i Václav Klaus. „V poslední době byl nespravedlivě atakován, že nedochází do Sněmovny. To si skutečně nezasloužil,“ dodal exprezident.

„Velká ztráta pro SPD“

Na svého kolegu vzpomínají i v SPD. „Zemřel člověk s moudrým přístupem k věcem, kterému ne všichni hned porozuměli. Jaroslav Bašta byl slušný člověk. Čest jeho památce,“ řekl Novinkám poslanec Jaroslav Foldyna.

Vzpomínku přidal i Jiří Kobza, který s Baštou sdílel poslaneckou kancelář. „Byl to moudrý, zkušený a velmi vzdělaný člověk, jakých je v dnešní době velice málo. Politik a archeolog. Vedli jsme mnoho odborných diskuzí. I když jsme třeba viděli věci z různých směrů, byly argumentace obohacující,“ popsal redakci.

Předseda SPD Tomio Okamura na sociální síti X napsal, že ztratil „kamaráda“. „Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnohé udělal. Čest jeho památce,“ zdůraznil na sítích.

Bývalý diplomat, někdejší ministr a neúspěšný prezidentský kandidát SPD zemřel v noci na pondělí ve věku 75 let. Odešel po dlouhé a těžké nemoci, hospitalizován byl téměř rok. Měl být uveden do umělého spánku. Zdroj z Baštova blízkého okolí už dříve Novinkám sdělil, že mělo jít o nemoc onkologického typu. Mluvilo se o nádoru v krku.

Ve Sněmovně by jej měl nahradit správní ředitel chvaletické elektrárny Marcel Dlask.

Zesnulého Baštu by mohl ve Sněmovně nahradit správní ředitel chvaletické elektrárny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám